Rolling Stones na YouTube sľubujú Kubáncom historický koncert

Rolling Stones na YouTube sľubujú Kubáncom historický koncert Reprofoto

Britská rocková skupina Rolling Stones krátko pred dnešným vystúpením v Havane zverejnila na internetovej sieti YouTube video, na ktorom v španielčine zdraví Kubáncov a sľubuje im historický koncert.

Legendárni rockeri sú prvou skupinou, ktorá zahrá na komunistickom ostrove od revolúcie na Kube v roku 1959. Koncert bude zadarmo a uskutoční sa od 20:30 miestneho času (v sobotu 01:30 SEČ) v športovom areáli. Podľa agentúry Reuters sa očakáva účasť státisícov Kubáncov.

"Hrali sme na mnohých neuveriteľných miestach, ale tento koncert v Havane bude pre nás historickou udalosťou. Dúfame, že pre vás to bude tiež tak. Ďakujeme, že nás prijmete vo vašej krásnej krajine," hovorí frontman a spevák skupiny Mick Jagger v minútovom videu, ktoré ukazuje striedavo zábery Havany, záznamy z vystúpenia skupiny a jej členov. "Hola Cuba!" zdravia v úvode propagačného videa sedemdesiatnici Jagger, Charlie Watts, Ronnie Woods a Keith Richards.

Koncert sa uskutoční tri dni po historickej návšteve amerického prezidenta Baracka Obamu. Kubánci pre vystúpenie pripravili 80 metrov dlhé pódium a inštalovali po areáli desať obrích obrazoviek, čo je podľa komentárov pre Kubu niečo doposiaľ nevídané. Nikdy síce nebol na komunistickom ostrove vydaný pokyn zakazujúci rock, ale miestny režim túto hudbu dlho označoval za "imperialistickú" a potláčal ju. Tolerovať ju postupne začal v polovici 80. rokov a až v poslednom desaťročí sa presadila v určitej miere aj v štátnych médiách.

Rolling Stones prichádzajú na Kubu v rámci latinskoamerického turné nazvaného America Latina Ole, ktoré začali 3. februára v Santiagu de Chile a mali by zakončiť v najbližších dňoch v Mexiku.