Súd zamietol žalobu na časopis Rolling Stone za článok o znásilnení

Americký sudca v utorok zamietol žalobu na hudobný magazín Rolling Stone kvôli článku o údajnom hromadnom znásilnení študentky na univerzitnom internáte. Žalobu vlani podali traja absolventi Virgínskej univerzity, ktorí magazín, vydavateľstvo Wenner Media a samotnú autorku článku Sabrinu Erdelyovou obvinili z ohovárania, informovala agentúra Reuters. Rolling Stone samotný článok po mesiacoch kritiky vlani stiahol.

Podľa sudcu okresného súdu na Manhattane článok útočníkov vykresľoval príliš vágne a vzdialene na to, aby sa čitatelia, priatelia a príbuzní mohli domnievať, že sa trojica žalujúcich na údajnom znásilnení podieľala.

Erdelyová v článku nazvanom Znásilnenie v kampuse vychádzala z rozprávania údajnej obete, študentky vystupujúci pod pseudonymom Jackie. Tá novinárke opísala, ako ju znásilnilo sedem študentov v budove chlapčenského internátu.

Článok vyústil do celoštátnej diskusie o miere sexuálneho násilia na univerzitných mestečkách. Počas policajného vyšetrovania, ktoré začalo po zverejnení článku, sa nepodarilo zabezpečiť žiadne dôkazy, ktoré by tézu o znásilnenie doložili.

Časopis sa vlani v apríli ospravedlnil za to, že reportáž zverejnil bez dostatočných dôkazov a overovania.