Facebook manipuloval so správami, hovorí bývalý zamestnanec

Facebook manipuloval so správami, hovorí bývalý zamestnanec Zdroj: Facebook

 Zamestnanci sociálnej siete Facebook tendenčne manipulovali s výberom správ do sekcie trendov, teda neustále aktualizovaného zoznamu užívateľsky najobľúbenejších spravodajských tém.

 

 

 

Ľudia, ktorým sa vo firme hovorí kurátori správ, vytláčali z tejto ponuky konzervatívne témy a umelo do nej vkladali témy iné, ktoré medzi užívateľmi nezískala dostatočnú obľubu. Technologickému spravodajskému serveru Gizmodo to povedal nemenovaný bývalý pracovník Facebooku, ktorý tiež pracoval vo funkcii kurátora.

Kurátori "ošetrovali" sekciu trendy od roku 2014, kedy ju firma zaviedla. Išlo o skupinu mladých novinárov z prestížnych univerzít na východnom pobreží USA. Podľa jedného z nich dostávali títo pracovníci od svojich vedúcich inštrukcie, aby do trendov vkladali vybrané správy, ktoré by sa tam na základe automatického výberu podľa obľúbenosti nedostali, ale manažéri ich považovali za dôležité. Sami kurátori potom podľa svojho politického zmýšľania odstraňovali niektoré, väčšinou konzervatívny témy. Mali tiež inštrukcie, aby do trendov nedávali správy o samotnom Facebooku.

Firma pritom vyhlasuje, že kolónka trendy odzrkadľuje výhradne obľúbenosť tém medzi užívateľmi. Podľa zdrojov Gizmodo firma od manipulácie s výberom správ v poslednej dobe "po vylepšení svojich algoritmov" upúšťa.

Kurátori podľa zdroja Gizmodo blokovali napríklad správy o konferenciách amerických konzervatívcov, o podozrivom postupe federálneho daňového úradu proti konzervatívnym skupinám pred prezidentskými voľbami roku 2012, o úspešnom boji guvernéra Wisconsine Scotta Walkera proti odborom štátnych zamestnancov alebo správy z populárneho konzervatívneho agregátora správ Drudge Report. Išlo pritom vždy o správy, ktoré algoritmus do trendov zaraďoval.

Spravodajská sekcia Facebooku sa teda chová úplne rovnako ako bežná redakcie tradičných "upadajúcich" médií, píše Gizmodo. To znamená že jej produkcia odráža politické sklony redaktorov a inštitucionálne požiadavky príslušnej korporácie. V priamom rozpore s tým, čo Facebook o tomto servise tvrdí, pomáhajú kurátori diktovať, čo budú užívatelia facebooku v každej danej chvíli čítať. Facebook má po celom svete asi 1,6 miliardy užívateľov.

Facebook po správe serveru Gizmodo agentúre Reuters povedal, že pre udržovanie neutrality v sekcii trendy má "prísne predpisy", ktoré nedovoľujú potláčanie určitých politických pohľadov ani preferovanie jedného názoru na úkor druhého. Na priamu otázku, či pracovníci Facebooku blokovali konzervatívny témy, ale firma priamo neodpovedala.


Tendenčnosť výberu správ na facebooku potvrdil serveru Gizmodo aj ďalší bývalý kurátor: "Bolo to rozhodne tendenčné. Robili sme to subjektívne," povedal. Podľa neho sa to robilo väčšinou tak, že správy uverejnené najprv v konzervatívnych médiách, ktoré by sa podľa algoritmov dostali do trendov, sa blokovali, kým sa neobjavili v hlavných médiách ako je The New York Times, BBC alebo CNN.

Správa vyvolala pobúrenie u užívateľov a firmu Facebook za tendenčnosť a cenzúru kritizovalo niekoľko novinárov a komentátorov. Téma "bývalí zamestnanci Facebooku" sa od pondelka stala jednou z hlavných tém na konkurenčnej sieti Twitter. "Naháňa to hrôzu každému, kto má starosť o slobodu tlače," napísal na Twitteri redaktor agentúry Bloomberg Bill Grueskin. "Dokladá to, ako je nebezpečné, keď má Silicon Valley kontrolu nad obsahom," uviedol novinár Glenn Greenwald.