Zuckerberg: Facebook dôkladne vyšetrí obvinenia z cenzúry statusov

Zuckerberg: Facebook dôkladne vyšetrí obvinenia z cenzúry statusov Foto: Facebook

Prevádzkovateľ najväčšej svetovej sociálnej siete Facebook dôkladne vyšetrí obvinenia z cenzúry a politicky tendenčného zasahovania do výberu najpopulárnejších spravodajských tém vo svojej sekcii "trendy".

Na svojej facebookovej stránke to oznámil šéf spoločnosti Mark Zuckerberg. Dodal, že sa kvôli tomu chce zísť s "poprednými (americkými) konzervatívcami".
Nemenovaný bývalý pracovník spravodajské sekcie Facebooku firmu obvinil, že jej editori rutinne vyraďoval z trendov konzervatívne témy a pretláčali tam veci, ktoré softvér do trendov na základe popularity nezaradil.

Obvinenia zverejnil v pondelok web Gizmodo, správa okamžite vyvolala pobúrenie a obvinenia z podvodu. Facebook totiž užívateľom tvrdí, že jeho výber tém je založený výlučne na neosobných algoritmoch a odráža ich obľúbenosť medzi užívateľmi. V stredu začal praktiky firmy pri výbere správ vyšetrovať výbor amerického Senátu pre obchod, vedu a dopravu.

Viac: Facebook manipuloval so správami, hovorí bývalý zamestnanec

Zuckerberg podľa agentúry Reuters uviedol, že jeho firma zatiaľ "nenašla žiadny dôkaz pravdivosti tejto správy". Dodal však, že Facebook bude vec ďalej vyšetrovať. "Ak nájdeme čokoľvek, čo je v rozpore s našimi princípmi, máte môj sľub, že urobíme kroky k náprave," povedal Zuckerberg.

Britský denník The Guardian medzitým získal interné predpisy Facebooku, ktoré potvrdzujú, že malý tím firemných editorov, takzvaných kurátorov, pri výbere správ zasahuje do spravodajstva v každej jeho fáze. Facebook začal umelo vkladať do trendov témy, ktoré boli podľa jeho editorov dôležité, ale podľa užívateľov nie, už v roku 2014, krátko po spustení tejto sekcie. Reagoval tým na kritiku, že dostatočne nekryje nepokoje v americkom Fergusone po zabití černošského mladíka belošským policajtom a na aktivity vtedy vznikajúce organizácie Black Lives Matter, ktorá poukazuje na skutočné i domnelé prípady policajného príkoria voči černochom.

Facebook mal v marci viac ako miliardu aktívnych užívateľov a veľká časť z nich sa obracia na každodenné spravodajstvo práve na výber Facebooku. Podľa Guardianu je Facebook najväčším distribútorom spravodajstva na svete.