Historici objavili na eBay Hitlerov šifrovací stroj

Historici objavili na eBay Hitlerov šifrovací stroj Foto: Bundesarchiv

Britskí historici objavili na aukčnom serveri eBay šifrovací stroj, ktorý používali nacistický vodca Adolf Hitler a jeho generáli pre výmenu tajných odkazov.

 

 

Vyvolávacia cena zariadenia, inzerovaného ako písací stroj pre telegram, bola len 9,5 libry (12,5 eur), píšu britské médiá.

Veľmi vzácny prístroj značky Lorenz ponúkal predajca z britského grófstva Essex. Ponuku si všimli dobrovoľní historici z Národného múzea výpočtovej techniky v Bletchley Parku, ktorý sídli neďaleko Londýna. To bolo za druhej svetovej vojny strediskom kryptoanalytikov, teda ľudí, ktorí odhaľovali kódy bez pomoci kľúča. Prístroju chýba kľúčová časť, motor, a múzeum preto vyzvalo verejnosť, aby ho pomohla nájsť.

 Foto: National museum of Computing

Nórske múzeu nedávno zapožičalo šifrovací stroj Lorenz SZ42, ktorý má s novo objaveným strojom rovnaké vojnové číslo nemeckej armády. Týchto zariadení bolo za vojny vyrobených asi 200 a iba štyri sa uchovali. "Každý pozná Enigmu, ale stroje Lorenz boli používané na strategickú komunikáciu," povedal predstaviteľ múzea Andy Clark. "Sú ďaleko zložitejšie ako Enigma a po vojne sa stroje rovnakého typu používali naďalej," dodal.