Nemecký Mein Kampf sa už môže voľne šíriť, chystá sa na pulty

Nemecký Mein Kampf sa už môže voľne šíriť, chystá sa na pulty Foto: Bundesarchiv

1. januára skončila platnosť nemeckých autorských práv na knihu nacistického vodcu Adolfa Hitlera Mein Kampf (Môj boj) a spis, ktorý sa stal základom nacistickej ideológie. Ten je možné voľne šíriť aj v nemčine.

Prvýkrát by sa mal objaviť na pultoch kníhkupectiev už v polovici januára ako súčasť kritického vydania, v ktorom mníchovskí historici poukazujú na nacistické zločiny. Nekomentované vydania zatiaľ v pláne nie sú a Bavorsko už oznámilo, že by sa im pokúsilo zabrániť na základe zákazu šírenia nacistickej ideológie.

Po skončení druhej svetovej vojny zverili víťazné mocnosti správu autorských práv na nemeckú verziu Mein Kampf práve Bavorsku. Tieto práva platili 70 rokov po smrti autora, teda do konca minulého roka. Od piatku je text voľne šíriteľný.
Bavorsko už oznámilo, že prípadné nekomentované vydanie Hitlerovho spisu napadne na súde kvôli podozreniu na šírenie nenávistnej ideológie. Právnici však vyjadrujú pochybnosti o tom, že by najväčšia spolková krajina mohla s požiadavkou na zákaz vydania knihy uspieť. V roku 1979 totiž najvyšší súd vtedajšieho západného Nemecka odmietol zakázať predaj historického vydania Mein Kampf z doby druhej svetovej vojny.

Podobne je to aj s právami diel obetí nacizmu. V piatok zverejnili univerzitný docent a poslankyňa za stranu zelených z Francúzska na internete Denník Anny Frankovej, v holandskom origináli.

Hitlerova kniha sa v každom prípade dostane na pulty v anotovanom vydaní. Mníchovský Inštitút modernej histórie pripravil dvojzväzkovú publikáciu s 1950 stranami, v ktorej majú kritické poznámky väčší rozsah než pôvodný text. Historici dávajú Hitlerove tézy do súvislosti so zločinmi, ktorých sa nacisti po prevzatí moci v Nemecku dopustili. Kniha s názvom "Hitler, Mein Kampf - kritické vydanie" by mala vyjsť v polovici januára v náklade 3500 výtlačkov, bude stáť 59 eur.

Hoci časť nemeckej verejnosti sa pozerá na možné nové vydanie Mein Kampf s obavami z možného posilnenia krajne pravicovej scény, podľa odborníkov na extrémizmus bude vplyv len malý. Radikáli, ktorí o knihu majú záujem, si ju už v minulosti mohli kúpiť v antikvariátoch. Cez internet tiež bolo možné objednať si vydanie v iných jazykoch.

Hitler napísal Mein Kampf v roku 1924 vo väznici po neúspešnom pokuse o puč. V knihe formuloval základy nacistickej ideológie, ktorá presadzuje štát riadený najvyšším vodcom a nadradenosť jednej rasy oprávnenej podrobiť si a likvidovať rasy ostatné. V roku 1943 bolo v Nemecku desať miliónov výtlačkov knihy.

V iných jazykoch ako v nemčine Mein Kampf po druhej svetovej vojne niekoľkokrát vyšiel. V Česku vydalo nekomentovaný preklad v marci 2000 nakladateľstvo Otakar II. Na majiteľa vydavateľstva bola v novembri toho istého roku podaná žaloba kvôli údajnej podpore a propagácii hnutí potláčajúceho ľudské práva.