Rokovania o smernici o ochrane práv na webe skončili bez dohody

Rokovania o smernici o ochrane práv na webe skončili bez dohody Reprofoto TV Facebook

Bez dohody dnes skončili rokovania medzi zástupcami europarlamentu, rakúskym predsedníctvom EÚ a Európskou komisiou o kompromisnej podobe budúcej smernice o ochrane autorských práv na internete.

 

ČTK to potvrdilo niekoľko dobre informovaných zdrojov. Ďalší, v poradí už šiesty "trialóg" o smernici, okolo ktorej sa v Bruseli silno lobuje, by malo budúce rumunske predsedníctvo únie usporiadať v januári, presný dátum ešte nie je určený.

Členské krajiny svoj postoj k návrhu odsúhlasili v máji, europarlament sa - až na druhý pokus - zhodol v septembri. Od tej doby sa rokuje o podobe smernice prijateľnej pre všetky únijné inštitúcie tak, aby ju bolo možné definitívne schváliť.

Boj sa dlhodobo vedie predovšetkým o presnú podobu dvoch článkov nových pravidiel, s ktorými Európska komisia prišla v septembri 2016 v snahe zlepšiť postavenie majiteľov autorských práv v digitálnej dobe. Článok 11 má majiteľom práv zabezpečiť spravodlivý podiel za použitia ich vlastníctva obsahu na internete, článok 13 dáva internetovým platformám - napríkad YouTube - povinnosť riešiť, či užívateľov nahrávaný obsah neporušuje autorské práva.