Facebook výrazne navýši počet kontrolórov

Facebook výrazne navýši počet kontrolórov Reprofoto youtube Corey Daniels

Americká firma Facebook zamestná v priebehu roka celosvetovo ďalší 3000 ľudí, aby monitorovali a odstraňovali závadný obsah na jej sociálnej sieti.

 

 

Povedal to spoluzakladateľ spoločnosti Mark Zuckerberg. Firma tak po vlne kritiky takmer zdvojnásobí počet zamestnancov, ktorí kontrolujú, či zverejnené príspevky nešíria násilie a neporušujú jej pravidlá. Automatický softvér zatiaľ na úlohu nestačí.

Facebook sa dostal pod paľbu kritiky, keď sa na jeho sieti v uplynulých týždňoch objavili násilné videá a zostali tam niekoľko hodín.

Istý Američan napríklad nafilmoval, ako zastrelil chodcov. Muž z Thajska zverejnil, ako vraždí svoju dcéru a následne pácha samovraždu. Toto video malo na sieti 370.000 prezretí a Facebooku trvalo dlhšie ako deň, než ich odstránil.

Spoločnosť už zamestnáva 4500 ľudí, ktorí obsah sledujú, vyhodnocujú a pri porušení pravidiel odstraňujú. "Pracujeme na tom, aby sa takéto videá dali ľahšie objaviť a my sme mohli rýchlejšie reagovať," povedal Zuckerberg agentúre Reuters.

Firma sa vo väčšine prípadov spolieha na upozornenie niekoho z 1,9 miliardy svojich užívateľov. Príspevky s detskou pornografiou filtruje špeciálny softvér, píše agentúra DPA.

Facebook má od minulého týždňa na konte aj zachránený život. Zalarmoval políciu, ktorej sa podarilo zabrániť jednému používateľovi, aby si ublížil. "Inokedy sme toľko šťastia nemali," dodal Zuckerberg.