Predseda KBS: Kto v bulvári obdivuje tých, čo striedajú partnerov, nakupujú letenky, nech sa spamätá

Predseda KBS: Kto v bulvári obdivuje tých, čo striedajú partnerov, nakupujú letenky, nech sa spamätá Foto: Peter Zimen/TK KBS

Prvý deň v roku slúžil predseda Konferencie biskupov Slovenska Stanislav Zvolenský slávnostnú svätú omšu pri príležitosti sviatku Panny Márie Bohorodičky aj 25. výročia štátneho sviatku vzniku SR. 


Bratislavský arcibiskup Zvolenský počas kázne kritizoval bulvár a aj tých, ktorí ho vyhľadávajú: „Kto v bulvári obdivuje tých, čo striedajú partnerov, nakupujú letenky, šaty a dovolenky, nech sa spamätá. Nenechajme si vykradnúť hlavu! Pred obyčajnými, pracovitými, poctivými ľuďmi sa nám treba s úctou skloniť. A kto si myslí, že tí v časopisoch spoznali skutočnú lásku a pravú slobodu, nech sa znovu zamyslí. Oni neraz len uhli pred skúškou."

Odporúčame aj: Pápež František: Pri omši pozdvihnime srdcia, nie telefóny!

Zvolenský kritizoval aj komentovanie na sociálnych sieťach. „Súčasný svet vyzdvihuje vyjadrovanie názorov, presadzovanie myšlienok. Kto mlčí, vyvoláva dojem, že mu ušiel vlak. Kto chce byť "in", musí komentovať, musí aspoň zdieľať, fejsbúkovať, instagramovať, tvítovať..." Podľa Zvolenského je dôležité skôr počúvať a premýšľať. „Pri jednom z najdôležitejších okamihov dejinách ľudstva Panna Mária mlčí. Počúva a premýšľa. Nepotrebovala by smartfón na zachytenie posolstva tých chvíľ," povedal Zvolenský (celá kázeň).

Skutočná výzva dneška je podľa neho prestať riešiť seba. „Obrazne povedané: zalepme selfie kameru na našom telefóne. A otvorme viac oči pre druhých, pre ich potreby a trápenia."