Formula 1 končí s tradíciou Grid Girls pri štarte

Formula 1 končí s tradíciou Grid Girls pri štarte Foto: gridgirlsintl.com

Nové vedenie súťaže formule 1 zrušilo s okamžitou platnosťou dlhoročnú tradíciu sporoodetých dievčat na štartovom poli, takzvaných "Grid Girls". 


Americkí vlastníci podujatia vo svetle aktuálnej celospoločenskej debaty o sexizme oznámili, že táto prax už nezodpovedá hodnotám súčasného sveta.

 

"Aj keď sa dievčatá stali počas minulých desaťročí tradíciou Veľkých cien formuly 1, máme pocit, že tento zvyk nezodpovedá hodnotám našej značky a je v protiklade so spoločenskými normami dnešnej doby. Nemyslíme si, že táto prax je vhodná pre formulu 1 a jej nových aj starých fanúšikov," povedal marketingový šéf F1 Sean Bratches.

Americkí majitelia tak neposlúchli názor pilotov, ktorí sa vyslovili za zachovanie tradície. "Grid Girls musia zostať," uviedol holandský jazdec Red Bullu Max Verstappen, ktorého doplnil nemecký pilot Nico Hülkenberg: "Bola by škoda, keby z roštu zmizla potechu pre oko."

Na štarte Grand Prix dievčatá pózovali s tabuľkami s menami a číslami pilotov. Organizátori niektorých Veľkých cien už v minulosti experimentovali s náhradou Grid Girls za Grid Boys či za deti.

Nová sezóna F 1 začne 25. marca v Austrálii.