V ruskej Soči VUJE nadviazalo spoluprácu s Južnou Kóreou

V ruskej Soči VUJE nadviazalo spoluprácu s Južnou Kóreou Foto: VUJE

Na 10. ročníku najvýznamnejšieho medzinárodného fóra jadrovej energetiky AtomeXpo 2018 bolo Slovensko zastúpené spoločnosťou so 40-ročnou tradíciou v odbore - VUJE Trnava.

 Diskusie o inovatívnych myšlienkach mierového rozvoja jadrového priemyslu sa konali v priestoroch zimných olympijských hier 2014, v Soči. Témou bolo Globálne partnerstvo - spoločný úspech a zúčastnilo sa ich 3 000 zástupcov zo 68 krajín sveta.
Slovenský Výskumný ústav jadrovej energetiky VUJE, a. s., sa na AtomeXpo prezentoval po deviaty raz. “Stretli sme sa svetoví a národní lídri, verejné organizácie a spíkri. Hlavnou témou bolo prepojenie atómovej energie s udržateľnosťou a zelenou energiou,” zhodnotil fórum Peter Líška, podpredseda predstavenstva a riaditeľ divízie jadrovej bezpečnosti VUJE. “Partnerstvo, založené na vzájomnej dôvere a spoločných cieľoch prispieva k riešeniu kľúčových úloh zabezpečenia trvalo udržateľného rozvoja jadrového priemyslu a členských krajín ako celku,” dodal Sergey Kiriyenko, šéf dozornej rady Rosatom State Corporation.

Zástupcovia VUJE pri rokovaniach o spolupráci s Ilhwanom Kimom, generálnym manažérom Korea Nuclear Association for International Cooperation.    Foto: VUJE

Rosatom ako vedúca spoločnosť v oblasti jadrovej energetiky bola organizátorom AtomeXpo 2018. V stánku lídra jadrovej energetiky na Slovensku - VUJE, prebiehali s ich zástupcami významné stretnutia. “S Rosatomom sa snažíme zapojiť do ich dodávateľského systému a nadviazať spoluprácu pri budovaní nových elektrární vo Fínsku a v Maďarsku, ktoré spoločnosť realizuje,” potvrdil Peter Líška. S kolegami za VUJE rokoval aj so španielskou spoločnosťou Tecnatom a zástupcami v odbore jadrovej energetiky Južnej Kórey. “Ako jedna z najsilnejších krajín v jadrovej energetike má Južná Kórea záujem rozvinúť spoluprácu v oblasti decommissioningu, teda vyraďovania. IIhwan Kim, generálny manažér Association for International Cooperation komunikoval fakt, že v Kórei odstavili blok, čo idú vyraďovať, a chcú v tomto smere uzavrieť partnerstvo,” doplnil.


Yukiya Amano generálny riaditeľ IAEA (International Atomic Energy Agency) s generálnym riaditeľom Rosatomu Alexejom Lichačevom (vľavo).   Foto: VUJE

Po skončení výstavby Mochoviec a vyradení V1 má VUJE možnosť využiť svoje osvedčené inžinierske kapacity na projektoch v zahraničí. Geografická diverzifikácia je jednou z jej priorít stratégie v piatej dekáde fungovania.

JGenerálny riaditeľ VUJE, a. s., Matej Korecadrová energetika sa stáva otvorenejšou a kozmopolitnejšou. Medzinárodná spolupráca v tomto odvetví nadobúda väčší rozmer, výrazne väčší, než doposiaľ. A to už sme 40 rokov na trhu,” priznáva generálny riaditeľ VUJE, a. s., Matej Korec. “Už aj v našich elektrárňach, najmä v Mochovciach, bežne stretnete špecialistov a manažérov z rôznych krajín. Globálna potreba elektrickej energie je kontinuálne rastúca a jadrová energetika je neodmysliteľnou súčasťou tohto trendu. Aj účasťou na konferencii AtomeXpo sa snažíme rozvíjať medzinárodné vzťahy a upevňovať postavenie medzi najväčšími hráčmi.”

Medzi domáce projekty VUJE, a. s., patrí napríklad rekonštrukcia rozvodne Medzibrod a Križovany, zvyšovanie výkonu blokov JE Mochovce, výstavba vysokonapäťovej linky Vavrín-Sučany či demontáž blokov JE V1 v Jaslovských Bohuniciach. V spolupráci s francúzskou firmou CORYS vyvinula multifunkčný simulátor, pre arménsku elektráreň dodalo turbínu s výkonom 6,2 MW, v spolupráci s Maďarskom vypracovali dokumentácie na predĺženie životnosti blokov atómovej elektrárne Paks.

V odbore jadrovej aj klasickej energetiky tvorí VUJE projekty od úvodnej dokumentácie po konečné preskúšanie, je rešpektovanou autoritou s medzinárodnými úspechmi a ako jedna z mála spoločností na Slovensku zostala v rukách domácich investorov.