Prieskum: Ľudia na Slovensku sa považujú skôr za pivárov ako vinárov

Prieskum: Ľudia na Slovensku sa považujú skôr za pivárov ako vinárov Foto: SZVPS

Ľudia na Slovensku sa považujú skôr za pivárov ako vinárov. Aspoň raz týždenne si dá pivo 85 % dospelých ľudí na Slovensku. Spotreba piva rastie, v porovnaní s inými alkoholickými nápojmi, a ročne sa ho v priemere vypije na Slovensku až 72 litrov na hlavu, čo predstavuje asi 144 veľkých pív.

 

Vyplýva to z exkluzívneho prieskumu o slovenských konzumentoch piva, ktorý pre Slovenské združenie výrobcov piva a sladu pripravila spoločnosť Kantar Slovakia v roku 2018 na vzorke 2033 ľudí, a z údajov Štatistického úradu.

Zaujímavosti z prieskumu:
• Slováci pijú najmä klasické alkoholické pivo – aspoň raz týždenne si ho dopraje 72 % Slovákov. Viac muži (86 %) ako ženy (58 %).
• Najradšej majú čapované (44%) a svetlé pivo 10°(44%). Ženy viac preferujú malé čapované pivo (45 %) a viac ako trištvrte mužov zas veľké čapované pivo ( 84 %)
• Ženy popri svetlom pive (36%), obľubujú aj nealkoholické pivo, ktoré si zvolí 37% Sloveniek.
• Keď sa ide na pivo, tak sa objednáva najčastejšie veľké čapované pivo (60 %), malé si dávame menej často (27 %). Muži pijú najmä veľké čapované pivo (84 %). Ženám viac vyhovuje malé čapované pivo (45 %).
• Veľmi obľúbené sú však aj radlery, ochutené pivá a nealkoholické pivo. Aspoň raz týždenne si ochutené pivá a radlery dopraje 56 % Slovákov (z toho viac ženy 60 % ako muži 51 %) a nealkoholické pivo si dá polovica Slovákov (51 %) – z toho viac ženy (58 %) ako muži (43 %)
• 38 % Slovákov sa pokladá skôr za pivárov, 26 % skôr za vinárov. 16 % sa nezaradilo ani medzi pivárov, ani medzi vinárov a 20 % respondentov nekonzumuje ani pivo a ani víno.

„Pivo je nápoj, ktorý vďaka nespočetným variáciám chutí a štýlov vie ponúknuť niečo na každú príležitosť a dokonca aj reagovať na zmeny v životnom štýle ľudí,“ hovorí Jana Shepperd, prezidentka Slovenského združenia piva a sladu. „Dnes sú Slováci náročnejší a častejšie hľadajú kvalitné a štýlové nápoje, ktoré si môžu vychutnať vonku, s priateľmi po práci. Pod rast spotreby a obľúbenosti piva sa u nás podpisuje tiež fakt, že máme možnosť siahnuť aj po nealkoholickom pive alebo radleroch. Tieto varianty piva sa stávajú čoraz vyhľadávanejšou alternatívou pre ľudí, ktorí často šoférujú alebo sa venujú športu,“ povedal Shepperd.