Slovenská pivná korunka: Poznáme najlepšie slovenské pivá Ilustr. foto SZVPS

Slovenská pivná korunka: Poznáme najlepšie slovenské pivá

13.06.2019 10:05 | Tlačové správy | TS

Večera večer sme spoznali najlepšie slovenské pivá, víťazov tohtoročnej anonymnej degustačnej súťaže Slovenská pivná korunka. Počas slávnostného galavečera bolo ocenených 11 slovenských pivovarov symbolickými bronzovými, striebornými a zlatými korunkami. Tento rok bolo do súťaže prihlásených rekordných 178 pivných vzoriek z 31 pivovarov.

Prvých šesť súťažných kategórií zameraných na filtrované spodne kvasené pivá sú doménou veľkých a malých priemyselných pivovarov. Obidva naše najväčšie pivovary - Heineken Slovensko z Hurbanova a Plzeňský Prazdroj Slovensko z Veľkého Šariša - si odniesli rovnako, po sedem ocenení. Malý samostatný pivovar Steiger z Vyhní získal až štyri ocenenia. Posledné štyri súťažné kategórie sú pre malé remeselné pivovary, ktoré sa špecializujú hlavne na nefiltrované pivá, ako aj vrchne kvasené pivá typu „ale“. Viaceré z nich získavajú ocenenia rok čo rok. Najúspešnejším minipivovarom sa stal Pivovar Baťák z Partizánskeho, ktorý získal tri pivné korunky. Po dve pivné korunky získali Pivovar Šemrák z Košíc a pivovar Wywar z Holíča. Medzi ďalšími ocenenými remeselnými pivovarmi boli Breisburg (Bratislava), Hellstork (Senica), Herrenwald (Malá Ida), Panský pivovar (Bojnice) a Sessler (Trnava).

OCENENÉ SLOVENSKÉ PIVÁ:

2. Zlatý Bažant Radler 0,0% Citrón Baza a Mäta Heineken Slovensko
3. Zlatý Bažant Radler 0,0% Grepfruit a Rozmarín Heineken Slovensko

VII. kategória: Svetlá nefiltrovaná desiatka - 15 prihlásených vzoriek piva
1. Baťak 10% Pivovar Baťak (Partizánske)
2. Delux 10% Pivovar Šemrák (Košice)
3. Diamant 10° Remeselný pivovar Herrenwald (Malá Ida)

VIII. kategória: Svetlá nefiltrovaná dvanástka - 28 prihlásených vzoriek piva
1. Breisburg Svetlý ležiak 12° Breisburg Brewery (Bratislava)
2. Baťak Viedenský ležiak 12% Pivovar Baťak (Partizánske)
3. Sessler Výčapný ležiak 11,5% Pivovar Sessler (Trnava)

IX. kategória: Tmavé nefiltrované pivo - 19 prihlásených vzoriek piva
1. Luxor 13% Tmavý ležiak Pivovar Šemrák (Košice)
2. Krkavec 13° Tmavý ležiak Panský pivovar Bojnice
3. Baťak Tmavý ležiak 13% Pivovar Baťak (Partizánske)

X. kategória: Vrchne kvasené pivo - ALE - 51 prihlásených vzoriek piva
1. Screaming Bitch 15° Holíčsky pivovar Wywar (Holíč)
2. Pink City 13° Remeselný pivovar Hellstork (Senica)
3. Anna 14° Holíčsky pivovar Wywar (Holíč)

Počet prihlásených pív: 178
Počet prihlásených a súťažiacich pivovarov: 31
Počet súťažných kategórií: 10
Počet súťažiacich pív: 176
Počet odborných degustátorov: 31

To, že na Slovensku máme kvalitné pivo potvrdzujú nielen milovníci piva, ale aj 31 odborníkov, ktorí degustovali a hodnotili prihlásené slovenské pivá. „Tento ročník Slovenskej pivnej korunky bol rekordný nielen najvyšším počtom súťažiacich pív v celej histórii Korunky, ale aj veľmi vysokou kvalitou. Najmä hodnotené pivá od veľkých pivovarov boli tak vyrovnané, že o víťazoch rozhodovali iba minimálne rozdiely. Kategórie minipivovarov priniesli zase veľký počet rozmanitých druhov pív a chutí, ale potešili aj dôrazom na kvalitu produkcie,“ zhodnotil úroveň súťaže Martin Mojžiš, generálny riaditeľ Štátneho veterinárneho a potravinového ústavu, ktorý nielen degustoval, ale aj odborne zastrešoval túto anonymnú degustáciu pív.

Tohoročnú súťaž zhodnotila aj prezidentka Slovenského združenia výrobcov piva a sladu, Jana Shepperd: „Teším sa z veľkého nárastu záujmu pivovarov o našu degustačnú súťaž. Je to veľké zadosťučinenie a najlepšia odmena za našu prácu, ktorú príprava súťaže vyžaduje. Každá korunka, ktorú sme odovzdali, je zaslúžená, lebo oceňuje svedomitú prácu pivovarníckych majstrov a symbolizuje zaslúžený úspech v zdravej konkurencii, ktorá na slovenskom trhu s pivom existuje.“

Na záver galavečera odovzdala ministerka pôdohospodárstva G. Matečná tri ocenenia Osobnosť slovenského pivovarníctva a sladovníctva. Tieto ocenenia udeľuje Slovenské združenie výrobcov piva a sladu ľuďom, ktorí sa svojou dlhoročnou prácou významne pričinili o rozvoj slovenského pivovarníctva a sladovníctva. Ocenenie tento rok získali Ing. Jozef Macháč, výrobný riaditeľ v spoločnosti Lycos – Trnavské sladovne, Jozef Nemec, bývalý marketingový riaditeľ Pivovaru Topvar a Ing. Ján Šimonovič, výrobný riaditeľ pivovaru Steiger.

Záštitu nad 13. ročníkom Slovenskej pivnej korunky prevzalo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR

Odbornými garantmi súťaže sú:
• Štátna veterinárna a potravinová správa SR
• Štátny veterinárny a potravinový ústav Bratislava
• Slovenská technická univerzita v Bratislave – Fakulta chemickej a potravinárskej technológie
• Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre – Fakulta biotechnológie a potravinárstva

Domáce spravodajstvo v RTVS bude riadiť bývalá hovorkyňa a redaktorka

Do vedenia televízneho spravodajstva prichádza Slávka Gáborová.

New York Times klesol zisk o 6%, tržby z digitálu prevýšili tlač

Americkému vydavateľovi novín The New York Times (NYT) klesol v druhom štvrťroku čistý zisk o šesť percent na 23,7 milióna dolárov. Tržby digitálnej divízie prvýkrát prevýšili tržby z tlačenej verzie novín. Celkové tržby sa síce znížili, ale prekonali odhady analytikov.

Zbierka na pomoc obyvateľstvu Libanonu po tragickom výbuchu v Bejrúte

Platforma Ambrela, združujúca 27 humanitárnych a rozvojových organizácií na Slovensku, prináša zoznam verejných zbierok svojich členov na podporu obyvateľstva Libanonu po utorkovej masívnej explózii v Bejrúte. Do zdieľania výzvy či priamej finančnej pomoci sa môže zapojiť každý z nás.

EÚ podporí projekty v oblasti kybernetickej bezpečnosti

Na poslednom samite európskych lídrov sa riešila aj oblasť kybernetickej bezpečnosti, ktorej Európska únia prikladá obrovszvýšený záujem.

Na NBÚ vzniklo pracovisko pre hybridné hrozby a dezinformácie

Národný bezpečnostný úrad zriadil začiatkom júla tzv. Pracovisko pre hybridné hrozby a dezinformácie (PHHD). Po ministerstve zahraničných vecí ide o druhú štátnu inštitúciu, ktorá sa chystá systematicky sledovať, vyhodnocovať, analyzovať a reagovať na informačné operácie zamerané na šírenie potenciálne škodlivých informácií.

Facebook spúšťa Reels, zdieľanie videí podobné TikToku

Spoločnosť Facebook spúšťa v Spojených štátoch a desiatkach ďalších krajín službu na zdieľanie krátkych videí. Nová služba s označením Reels je obdobou čínskej aplikácie TikTok, ktorej teraz napríklad v USA hrozí zákaz.

Pozrie sa do očí a vie, kedy a ako zomrie!

Poznáte knihy s hravými názvami ako Jeden musí z kola von, Na koho to slovo padne, Keď čert nespí, či Ľúbi ma, neľúbi ma?

Spevák zažaloval Trumpovu kampaň za používanie jeho piesní (VIDEO)

Kanadský hudobník Neil Young podal na americkom súde sťažnosť na volebnú kampaň prezidenta Donalda Trumpa za to, že prezident na svojich mítingoch opakovane používa Youngovu hudbu. Podľa kanadského rockera Trumpova kampaň porušuje autorské práva, pretože Young s takým využitím svojich piesní nesúhlasil. Informovala o tom dnes BBC, podľa ktorej sa k tomu tím Trumpovej kampane zatiaľ nevyjadril.

V Španielsku nabádajú k noseniu rúšok reklamným spotom s kremačnou pecou (VIDEO)

Rozruch vyvolal v Španielsku televízny spot, v ktorom vedenie madridského regiónu nabáda najmä mladých ľudí k noseniu rúšok. Práve madridský región patril medzi najviac postihnuté pandémiou koronavírusu.

Čína hrozí odvetou USA kvôli problémom s vízami čínskych novinárov

Čína dnes pohrozila odvetou, ak americká vláda bude pokračovať podľa Pekingu v nepriateľskom rokovaní proti čínskym novinárom v USA.