Ako hodnotia pivovarníci letnú sezónu? Foto: SZVPS

Ako hodnotia pivovarníci letnú sezónu?

24.09.2019 09:31 | Tlačové správy | TS SZVPS

Je vyrobené z prírodných, hlavne domácich surovín a najlepšie chutí príjemne vychladené. Rýchlo osvieži a zahasí smäd. Aj to sú dôvody, prečo majú Slováci radi pivo a siahajú po ňom zvlášť v letných horúčavách. Leto je pre pivovary najvýznamnejším obdobím.

Počas leta vypijú Slováci takmer 65 % celkovej ročnej spotreby piva. „Pivovarníkov nepotešil tohtoročný studený máj a pozvoľný nástup leta. Teplé prázdninové mesiace však prebudili pivný apetít Slovákov,“ hovorí Jana Shepperd, prezidentka Slovenského združenia výrobcov piva a sladu a dodáva predbežné analýzy členských pivovarov združenia, ktoré tvoria 95 % trhu piva: „Opäť sa potvrdilo, že počas leta dominuje záujem o čapované pivo a v kategórii alkoholických pív predovšetkým o desiatku. Kategória nealkoholických pív a radlerov však rastie už niekoľko rokov. Väčší záujem o nealkoholické alternatívy možno pripísať intenzívnejšiemu cestovaniu počas dovolenkovej sezóny a aktívnym formám relaxu.“

• Leto je najdôležitejšou sezónou pre pivovary – vypijú sa počas nej až dve tretiny celkovej ročnej spotreby piva.
• Dominovala najmä desiatka a rástol tiež segment čapovaných pív.
• Najväčší medziročný nárast zaznamenali nealkoholické pivá a hlavne ochutené radlery.
• Čoraz väčším trendom u Slovákov sú prémiové pivá a pivné špeciály.

Radi experimentujeme a skúšame nové chute

Slováci sú, na rozdiel od českých susedov, ochotnejší skúšať rôzne pivné novinky a chute. „Zvlášť nealkoholické pivá a radlery prichádzajú na trh v rôznych chuťových variáciách, ktoré slovenskí spotrebitelia radi skúšajú. Spomedzi všetkých pivných kategórii preto najviac rastie práve táto kategória - medziročne takmer o 20 %,“ spresňuje Jana Shepperd. „Je to určite aj vďaka uvedomelejšiemu životnému štýlu Slovákov, ktorí stále častejšie radšej siahnu po nealko nápojoch prírodného charakteru - bez konzervantov, umelých farbív a sladidiel – ktorými nealko pivá a radlery sú.“

Pri ochutených radleroch je aj toto leto jednoznačne najobľúbenejšia príchuť citrón. Veľký záujem zaznamenali aj radlery so zníženým obsahom cukru. Pivovary ponúkli spotrebiteľovi zároveň množstvo noviniek. Toto leto si Slováci vychutnali radlery nevšedných kombinácií ovocia a aromatických byliniek ako napríklad višňa, hrozno, grep s rozmarínom, čučoriedka so šalviou či radler s chuťou coly pridaním prírodného kolového orieška.

Rastie trend prémiových pív a špeciálov

Počas leta sa tiež potvrdil trend, ktorý je zreteľný už dlhší čas, a to je záujem spotrebiteľov o prémiové, remeselné pivá a pivné špeciály. „Záujem ľudí dozvedieť sa viac o pive, jeho výrobe, zložení, štýloch, vnímame už dlhšie obdobie a teší nás. Aj to je určite jeden z dôvodov, prečo stále viac Slovákov uprednostňuje „prémiové“ pivá (pivá vyššej stupňovitosti), nefiltrované pivá a s obľubou ochutnáva rôzne druhy vrchne kvasených pív, ktoré už nie sú len doménou remeselných minipivovarov. Na trhu sa v posledných rokoch čoraz častejšie objavujú aj pivné špeciály z portfólia veľkých a malých samostatných pivovarov ,“ približuje aktuálne pivné trendy a preferencie Slovákov Jana Shepperd.

4 typy dátožrútov a 4 tipy na dokonalý smartfón pre každého z nich

V obchodoch je toľko špičkových smartfónov, ktoré dnes dokážu viac, než akýkoľvek starší notebook! Nie každý však musí vo vrecku nosiť mobil za vyše 1 000 eur. Niekto používa mobil len zriedka, iní sa od neho neodlepí po celý deň.

Celebrity ohlásili pauzu od Instagramu na protest proti Facebooku

Niektoré americké a britské celebrity sa na celý deň odmlčali na platformách prevádzkovaných spoločnosťou Facebook, aby tak upozornili na problémy sociálnych sietí s nenávistnými prejavmi a dezinformáciami.

Poslankyňa Tabak sa síce za kontroverznú fotku ospravedlnila, no šíri ju ďalej (FOTO)

Aj poslankyňa Romana Tabak sa rozhodla pripomenúť deň obetí holokaustu, no dosť nešťastným spôsobom.

ČT se nemusí ospravedlniť Agrofertu za reportáže

Česká televize (ČT) se nemusí omlouvat koncernu Agrofert za to, že ho ve dvou reportážích spojila s odvoláním ředitele příbramského finančního úřadu. Pražský městský soud dnes zamítl žalobu, ve které společnost tvrdila, že reportáže poškodily její pověst.

Úrad verejného zdravotníctva má nového šéfa komunikácie

Úrad verejného zdravotníctva má nového riaditeľa sekcie komunikácie a medzinárodných vzťahov.

Čínska firma zhromažďovala dáta o prominentoch zo západu, dokonca aj o ich deťoch

Čínska firma Zhenhua Data Technology, ktorá sa na svojom už vypnutom webe označovala za pioniera vo využívaní dát pre hybridné vojnu, vplyvných ľudoch zo západu, ktorý z čínskej firmy unikol.

Zomrel herec Martin Horňák (VIDEO)

V piatok 11. septembra zomrel vo veku 68 rokov herec Martin Horňák.

Otvorený list hygienikom týkajúci sa nových pandemických opatrení

Poslanci a právnici posielajú hygienikom otvorený list k opatreniam, týkajúcim sa kultúrnych, športových a ďalších podujatí.

Zlatého leva si z Benátok odváža film Nomadland (VIDEO)

Zlatého leva na 77. filmovom festivale v Benátkach dnes získal film Nomadland (Krajina nomádov) americkej režisérky čínskeho pôvodu Chloé Zhao.

Kde je ten, čo mi zavraždil brata?!

Dlhá cesta nadol je nezvyčajný román napísaný vo veršoch. A hoci to môže mnohých odradiť, počkajte chvíľu.