Ako hodnotia pivovarníci letnú sezónu? Foto: SZVPS

Ako hodnotia pivovarníci letnú sezónu?

24.09.2019 09:31 | Tlačové správy | TS SZVPS

Je vyrobené z prírodných, hlavne domácich surovín a najlepšie chutí príjemne vychladené. Rýchlo osvieži a zahasí smäd. Aj to sú dôvody, prečo majú Slováci radi pivo a siahajú po ňom zvlášť v letných horúčavách. Leto je pre pivovary najvýznamnejším obdobím.

Počas leta vypijú Slováci takmer 65 % celkovej ročnej spotreby piva. „Pivovarníkov nepotešil tohtoročný studený máj a pozvoľný nástup leta. Teplé prázdninové mesiace však prebudili pivný apetít Slovákov,“ hovorí Jana Shepperd, prezidentka Slovenského združenia výrobcov piva a sladu a dodáva predbežné analýzy členských pivovarov združenia, ktoré tvoria 95 % trhu piva: „Opäť sa potvrdilo, že počas leta dominuje záujem o čapované pivo a v kategórii alkoholických pív predovšetkým o desiatku. Kategória nealkoholických pív a radlerov však rastie už niekoľko rokov. Väčší záujem o nealkoholické alternatívy možno pripísať intenzívnejšiemu cestovaniu počas dovolenkovej sezóny a aktívnym formám relaxu.“

• Leto je najdôležitejšou sezónou pre pivovary – vypijú sa počas nej až dve tretiny celkovej ročnej spotreby piva.
• Dominovala najmä desiatka a rástol tiež segment čapovaných pív.
• Najväčší medziročný nárast zaznamenali nealkoholické pivá a hlavne ochutené radlery.
• Čoraz väčším trendom u Slovákov sú prémiové pivá a pivné špeciály.

Radi experimentujeme a skúšame nové chute

Slováci sú, na rozdiel od českých susedov, ochotnejší skúšať rôzne pivné novinky a chute. „Zvlášť nealkoholické pivá a radlery prichádzajú na trh v rôznych chuťových variáciách, ktoré slovenskí spotrebitelia radi skúšajú. Spomedzi všetkých pivných kategórii preto najviac rastie práve táto kategória - medziročne takmer o 20 %,“ spresňuje Jana Shepperd. „Je to určite aj vďaka uvedomelejšiemu životnému štýlu Slovákov, ktorí stále častejšie radšej siahnu po nealko nápojoch prírodného charakteru - bez konzervantov, umelých farbív a sladidiel – ktorými nealko pivá a radlery sú.“

Pri ochutených radleroch je aj toto leto jednoznačne najobľúbenejšia príchuť citrón. Veľký záujem zaznamenali aj radlery so zníženým obsahom cukru. Pivovary ponúkli spotrebiteľovi zároveň množstvo noviniek. Toto leto si Slováci vychutnali radlery nevšedných kombinácií ovocia a aromatických byliniek ako napríklad višňa, hrozno, grep s rozmarínom, čučoriedka so šalviou či radler s chuťou coly pridaním prírodného kolového orieška.

Rastie trend prémiových pív a špeciálov

Počas leta sa tiež potvrdil trend, ktorý je zreteľný už dlhší čas, a to je záujem spotrebiteľov o prémiové, remeselné pivá a pivné špeciály. „Záujem ľudí dozvedieť sa viac o pive, jeho výrobe, zložení, štýloch, vnímame už dlhšie obdobie a teší nás. Aj to je určite jeden z dôvodov, prečo stále viac Slovákov uprednostňuje „prémiové“ pivá (pivá vyššej stupňovitosti), nefiltrované pivá a s obľubou ochutnáva rôzne druhy vrchne kvasených pív, ktoré už nie sú len doménou remeselných minipivovarov. Na trhu sa v posledných rokoch čoraz častejšie objavujú aj pivné špeciály z portfólia veľkých a malých samostatných pivovarov ,“ približuje aktuálne pivné trendy a preferencie Slovákov Jana Shepperd.

Keď mafia čulo spolupracuje so štátnymi orgánmi...

„Nejaký prokurátor sa s nejakým fízlom a s nejakým sudcom dohodnú, že jej byt proste počká. Teba noviny už raz osrali, a veľmi rýchlo. S tebou nebude žiadna extra námaha, stačí z teba urobiť kokota. A to si na dobrej ceste.“

Angelina Jolie pripravuje v BBC reláciu aj o manipuláciách (VIDEO)

Britská vysielacia spoločnosť BBC pripravuje v spolupráci s americkou herečkou Angelinou Jolie reláciu, ktorý má pomôcť dospievajúcim deťom s orientáciou vo svetovom dianí a s rozlišovaním dôveryhodných informácií od manipulácií.

Ceny Trilobit sú rozdané, ocenenia získali aj tvorcovia zo Slovenska

Český filmový a televizní svaz FITES udělil Hlavní cenu Trilobit 2020 hercům Jiřímu Schmitzerovi a Ladislavu Mrkvičkovi za jejich role ve filmu Staříci.

Markíza bude mať špeciálne Na telo so Zuzanou Čaputovou (VIDEO)

Televízia Markíza v nedeľu o 13:00 odvysiela v relácii Na telo rozhovor s prezidentkou Zuzanu Čaputovou.

Registrácia na Digital PIE 2020 je spustená, známe je už aj zloženie poroty

Asociácia digitálnych marketingových agentúr (ADMA) a organizátor RULEZZ konferencií – TheMarketers.biz tento týždeň spustili 4. ročník súťaže v digitálnom marketingu na Slovensku - Digital PIE 2020. Aj v tomto roku je partnerom združenie pre internetovú reklamu IAB Slovakia, ktoré odovzdá špeciálne ocenenie DIGITAL MEDIA SOLUTION.

Časopis Vatikánu: Za poklesom počtu mníšok je aj zneužívanie

Vatikánsky dámsky časopis pripísal dramatický pokles počtu rádových sestier na svete veľmi náročným pracovným podmienkam, sexuálnemu zneužívaniu a zneužívaniu moci zo strany ich nadriadených a duchovných.

Súťaž PROKOP pozná víťazov (FOTO)

Vo štvrtok večer počas slávnostného večera v Bratislave boli vyhlásení víťazi súťaže o najlepší PR projekt za minulý rok PROKOP 2019.

RTVS má novú diskusnú reláciu (VIDEO)

RTVS prinesie novú diskusnú reláciu s názvom Do kríža, ktorú bude vysielať na Dvojke každú stredu o 22:25.

Zomrela hviezda zoskupenia Monty Python, herec Terry Jones (VIDEO)

Vo veku 77 rokoch zomrel britský herec Terry Jones, známy najmä z komediálnej skupiny Monty Python.

Daňa a Vaskyho prepustili z väzenia, youtuberskú kariéru majú zakázanú

Kontroverzná dvojica Martin Daňo a Rudolf Vasky po 41 dňoch sa môžu nadýchnuť na slobode. Krajský súd v Bratislave dnes dvojicu prepustil z väzby.