Ako hodnotia pivovarníci letnú sezónu? Foto: SZVPS

Ako hodnotia pivovarníci letnú sezónu?

24.09.2019 09:31 | Tlačové správy | TS SZVPS

Je vyrobené z prírodných, hlavne domácich surovín a najlepšie chutí príjemne vychladené. Rýchlo osvieži a zahasí smäd. Aj to sú dôvody, prečo majú Slováci radi pivo a siahajú po ňom zvlášť v letných horúčavách. Leto je pre pivovary najvýznamnejším obdobím.

Počas leta vypijú Slováci takmer 65 % celkovej ročnej spotreby piva. „Pivovarníkov nepotešil tohtoročný studený máj a pozvoľný nástup leta. Teplé prázdninové mesiace však prebudili pivný apetít Slovákov,“ hovorí Jana Shepperd, prezidentka Slovenského združenia výrobcov piva a sladu a dodáva predbežné analýzy členských pivovarov združenia, ktoré tvoria 95 % trhu piva: „Opäť sa potvrdilo, že počas leta dominuje záujem o čapované pivo a v kategórii alkoholických pív predovšetkým o desiatku. Kategória nealkoholických pív a radlerov však rastie už niekoľko rokov. Väčší záujem o nealkoholické alternatívy možno pripísať intenzívnejšiemu cestovaniu počas dovolenkovej sezóny a aktívnym formám relaxu.“

• Leto je najdôležitejšou sezónou pre pivovary – vypijú sa počas nej až dve tretiny celkovej ročnej spotreby piva.
• Dominovala najmä desiatka a rástol tiež segment čapovaných pív.
• Najväčší medziročný nárast zaznamenali nealkoholické pivá a hlavne ochutené radlery.
• Čoraz väčším trendom u Slovákov sú prémiové pivá a pivné špeciály.

Radi experimentujeme a skúšame nové chute

Slováci sú, na rozdiel od českých susedov, ochotnejší skúšať rôzne pivné novinky a chute. „Zvlášť nealkoholické pivá a radlery prichádzajú na trh v rôznych chuťových variáciách, ktoré slovenskí spotrebitelia radi skúšajú. Spomedzi všetkých pivných kategórii preto najviac rastie práve táto kategória - medziročne takmer o 20 %,“ spresňuje Jana Shepperd. „Je to určite aj vďaka uvedomelejšiemu životnému štýlu Slovákov, ktorí stále častejšie radšej siahnu po nealko nápojoch prírodného charakteru - bez konzervantov, umelých farbív a sladidiel – ktorými nealko pivá a radlery sú.“

Pri ochutených radleroch je aj toto leto jednoznačne najobľúbenejšia príchuť citrón. Veľký záujem zaznamenali aj radlery so zníženým obsahom cukru. Pivovary ponúkli spotrebiteľovi zároveň množstvo noviniek. Toto leto si Slováci vychutnali radlery nevšedných kombinácií ovocia a aromatických byliniek ako napríklad višňa, hrozno, grep s rozmarínom, čučoriedka so šalviou či radler s chuťou coly pridaním prírodného kolového orieška.

Rastie trend prémiových pív a špeciálov

Počas leta sa tiež potvrdil trend, ktorý je zreteľný už dlhší čas, a to je záujem spotrebiteľov o prémiové, remeselné pivá a pivné špeciály. „Záujem ľudí dozvedieť sa viac o pive, jeho výrobe, zložení, štýloch, vnímame už dlhšie obdobie a teší nás. Aj to je určite jeden z dôvodov, prečo stále viac Slovákov uprednostňuje „prémiové“ pivá (pivá vyššej stupňovitosti), nefiltrované pivá a s obľubou ochutnáva rôzne druhy vrchne kvasených pív, ktoré už nie sú len doménou remeselných minipivovarov. Na trhu sa v posledných rokoch čoraz častejšie objavujú aj pivné špeciály z portfólia veľkých a malých samostatných pivovarov ,“ približuje aktuálne pivné trendy a preferencie Slovákov Jana Shepperd.

Tisícky ľudí šírili podvod so sedačkami, polícia im posiela dôležitú radu

Ľudia na Slovensku opäť vo vidine, že niečo drahé získajú zadarmo, šírili hoax a zároveň poskytovali dôležité údaje, ktoré mohli následne podvodníci zneužiť.

Vatikán si chce získať mladých – prináša aplikáciu s elektronickým ružencom (VIDEO)

Vatikán chce získať sympatie mladých veriacich vďaka technologickej inovácii, ktorá ich má prepojiť s elektronickou aplikáciou, a pomôcť im tak pri tradičných ružencových modlitbách.

Do Na telo príde šéf vyšetrovacieho tímu Gorila (VIDEO)

Hostia a témy víkendových diskusii. Na verejnosť sa dostal zvukový záznam z Gorily, ktorý obsahuje nahrávky, ktoré naznačujú politickú korupciu.

Posledný videoklip Karla Gotta už má okolo 23 miliónov zhliadnutí (VIDEO)

Posledný klip Karla Gotta a jeho dcéry Charlotte Elly k piesni Srdcia nehasnú už má na YouTube okolo 23 miliónov zhliadnutí. Singel zložil frontman skupiny Kryštof Richard Krajčo, ktorý ich tiež doprevádzal na akustickej gitare. Ide o prvú pieseň, ktorú Krajčo napísal pre niekoho iného než svoju kapelu. Finálnu podobu doladil s Petrom Harazinom z kapely Nebe.

Wanda Adamík Hrycová sa stala opäť prezidentkou filmovej a televíznej akadémie

Valné zhromaždenie Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (SFTA) si zvolilo nových členov prezídia. Tí následne jednohlasne potvrdili v pozícii prezidentky SFTA Wandu Adamík Hrycovú a zvolili dvojicu nových viceprezidentov Katarínu Krnáčovú a Tibora Búzu.

Křetinský a Tkáč vlastnia podiel v nemeckej ProSiebenSat.1

Skupina Czech Media Invest (CMI), ktorú spoluvlastní český podnikateľ Daniel Křetínský a má v nej podiel aj Patrik Tkáč, kúpila podiel zhruba 4,07 percenta v nemeckej televíznej a rozhlasovej spoločnosti ProSiebenSat.1 Media.

Jeden z obvinených z vraždy Kuciaka sa dohodol na znížení trestu

Dohodu o vine a treste dnes s prokurátorom uzavrel Zoltán Andrusko, sprostredkovateľ minuloročnej vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Kočnerova Threema: Novinárka Ruttkayová si vypýtala od Kočnera na dovolenku. Z médií sa teraz sťahuje

Pokrivený imidž štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej mala na žiadosť Mariana Kočnera v médiách napravovať redaktorka Martina Ruttkayová. Od Kočnera si podľa komunikácie z Kočnerovej Threemy vypýtala peniaze na dovolenku za pomoc pri odchode ministerky Lucie Žitňanskej.

České médiá sú pod tlakom, uvádza Európska novinárska federácia

Česká média jsou pod tlakem veřejnosti a politiků, část mediálního trhu navíc stále nepřímo ovládá premiér Andrej Babiš, uvádí zpráva Evropské novinářské federace (EJF), na kterou upozornil zpravodajský server iRozhlas.

Kvôli škandalóznej stopke odvolali šéfa bulharského rádia

Odvolanie generálneho riaditeľa bulharského verejnoprávneho rozhlasu BNR Svetoslava Kostova dnes schválila bulharská Rada pre elektronické médiá (SEM).