Analytička: Obavy z koronavírusu nahrávajú obchodníkom

Analytička: Obavy z koronavírusu nahrávajú obchodníkom Foto: Omediach.com

Obavy zo šíriaceho sa koronavírusu v Európe vyvolávajú aj u Slovákov v posledných týždňoch nákupnú paniku. Mnohí sa predzásobujú trvanlivými potravinami ako sú cestoviny, konzervy, múka, ryža či balená voda.

 

To nahráva obchodníkom, ktorí za celý vlaňajšok pociťovali pokles maloobchodných tržieb. Podľa Štatistického úradu už za január v porovnaní s decembrom maloobchodné tržby vzrástli o 1,2 percenta. Pod rast sa podpísali povianočné zľavy ale aj spomínané predzásobovanie ľudí.

„Predzásobovanie ľudí sa podpíše pod ďalší rast maloobchodných tržieb na Slovensku. K tomu treba prirátať aj predveľkonočné obdobie, ktoré je po Vianociach druhou žatvou obchodníkov. Práve pred Veľkou nocou zaznamenávame rekordný počet transakcií. Slováci si na Veľkú noc poriadne doprajú. Nakupujú do zásoby predovšetkým potraviny, vlani minuli deň pred Veľkým piatkom vyše 6 miliónov eur a urobili 237-tisíc transakcií,“ povedala Lenka Buchláková, analytička Slovenskej sporiteľne.

Podľa analytičky spotrebiteľská nálada sa zhoršuje z dôvodu negatívnejšieho očakávania ohľadom vývoja ekonomiky, ľudia sa boja straty zamestnania. "Práve spomínané predzásobovanie brzdí prepad maloobchodných tržieb, najmä v potravinovom maloobchode,“ dodala Buchláková. Na druhej strane, vyššia spotreba v tomto segmente môže podľa jej slov oslabiť tržby v nepotravinovom segmente a turizme, ktorý už pociťuje pokles.

Obchodníci na vzniknutú situácii reagujú navyšovaným zásob základných trvanlivých potravín. Zvýšený dopyt neohrozí dostupnosť jednotlivých výrobkov. „Pokiaľ v niektorom obchode nie je krátkodobo nejaký druh tovaru, je to tým, že väčšina obchodov nemá vlastné sklady, ale sú zásobované priebežnými rozvozmi z centrálnych skladov,“ doplnila Buchláková.

Mierne pozitívny vplyv na maloobchodné tržby môže mať aj pokles nákupov v zahraničí. Práve kvôli potvrdeným prípadom nakazených koronavírusom v okolitých krajinách môže byť obmedzená nákupná turistika v zahraničí. V susedných krajinách nakupujú Slováci okrem potravín, oblečenia a drogérie aj záhradnícke či športové potreby.