Šéf Martinusu: Dúfam, že idem urobiť najväčšiu chybu v mojom živote

Šéf Martinusu: Dúfam, že idem urobiť najväčšiu chybu v mojom živote Foto: FB M. Meško

Šéf kníhkupectva Martinus Michal Meško chce chrániť svojich zamestnancov a zákazníkov a preto, ešte pred rozhodnutím krízového štábu, sa rozhodol zatvoriť všetky prevádzky a to nielen cez víkend, ale aj cez týždeň. Viaceré obchodné centrá mu však prevádzky odmietajú nechať zatvoriť.

 "Možno budeme všetci za bláznov. Možno robíme zbytočnú paniku. Možno. Viem, že naše rozhodnutie samotné nezvráti exponenciálny nábeh krivky vírusu. Ale ak tomu môžeme svojou štipkou pomôcť, tak to robíme. Nechcem tu mať o 2 týždne taliansky scenár, fakt nie, napísal Meško. 

"Neviem presne povedať, koľko nás to bude stáť. V odhadoch sme sa dostali na stratu 35-50 tisíc eur týždenne. Máme za sebou dobrý rok, robili sme si vankúše, nejaký čas to zvládneme. Minimálne prvý týždeň pôjde všetkým zamestnancom, ktorí kvôli tomu budú musieť zostať doma, plný plat, bez potreby brať si dovolenku."

Robíme to však aj kvôli našim zákazníkom. Kvôli ich rodinám. Stále ich k nám za deň zavítajú tisícky, po celom Slovensku, zo všetkých kútov. No všetci sme súčasťou jednej krajiny a jedného sveta, ktorý teraz čelí obrovskej hrozbe. Naše zdravotníctvo je v stave v akom je, o tom teraz nemá zmysel viesť filozofické debaty. Ale sú tam ľudia, ktorí už dnes padajú od únavy, robia v provizórnych podmienkach, riskujú 100x viac ako my a my im potrebujeme pomôcť aspoň tým, že koronu spomalíme. Teraz. Všetci. Spoločne... Rád sa budem v tomto celom mýliť. A bodaj by to bola moja najdrahšia biznisová chyba v živote," napísal Meško vo štvrtok.

Dnes píše, že sú rozhodnutí nechať zatvorené, no niektorí sa mu vyhrážajú právnikmi.

Z nemenovaného obchodného centra mu prišiel takýto mail: "S poľutovaním konštatujem, že Vám súhlas so skrátením otváracích hodín nemôžem udeliť, keďže zatiaľ prijaté obmedzenia sa na Vás ako prevádzku nevzťahuje a Našou povinnosťou je pristupovať k všetkým prevádzkam jednotne. A preto Vás chcem požiadať, aby ste naďalej dodržiavali ustanovenia Nájomnej zmluvy a v pondelok dňa 16.03.2020 riadne a včas otvorili." Podpísaný bol pod tým právnik.

Odporúčame: Martinus: Najlepšie knihy roka 2019

Naopak majiteľ budovy na Obchodnej v Bratislave Meškovi odpovedal, že rozumie, drží palce – a že ak to bude znamenať, že bude meškať s platením nájomného, nemá si s tým robiť starosti.

Po príkaze na zatvorenie prevádzok od vlády niektorí zdržanliví podľa Meška zmenili svoj názor a povolili zatvorenie. Niektorí povedali rezolútne "nie".

"Zatiaľ ich nemenujem, lebo verím, že dostanú rozum a nebudeme sa pri globálnej pandémii hrať na písmenká v zmluve, ak chce niekto chrániť svojich zamestnancov a zákazníkov, keď už oni to vidia inak. Uvedomujem si celý kontext, celé domino, ktoré nás čaká. Aj dopady na obchodné centrá, ich ďalšie vzťahy, zmluvy, investorov, iné prevádzky, všetko. Uvedomujem. Lenže akoby si stále niektorí neuvedomovali, že to domino príde. Ono už začína padať. A čím neskôr zareagujeme, tým budú tie kocky väčšie. Teraz už nehráme o to, že by sme to zvrátili. Už hráme len o maximálne zmiernenie následkov, sploštenie tej krivky šírenia a teda náporu na zdravotný systém," napísal v piatok Meško.

Aktualizácia 15. 3. Martinus sa rozhodol zavrieť všetky prevádzky minimálne do 22. marca. "Po zvážení všetkých okolností sme sa rozhodli urobiť ťažké rozhodnutie, ktoré však považujeme za najsprávnejšie - až do odvolania zatvoríme všetky naše kníhkupectvá. Sme si istí, že je to zodpovedné voči našim zákazníkom aj kníhkupcom a ich rodinám," napísala spoločnosť s tým, že internetový obchod zostáva v prevádzke a e-knihy či audioknihy čakajú na okamžité stiahnutie bez toho, aby ľudia museli kamkoľvek chodiť.