Ženy v dôsledku pandémie pociťujú komplikácie vo finančnej aj pracovnej oblasti. Takmer 6 z 10 matiek muselo obmedziť voľnočasové aktivity

Ženy v dôsledku pandémie pociťujú komplikácie vo finančnej aj pracovnej oblasti. Takmer 6 z 10 matiek muselo obmedziť voľnočasové aktivity Foto: 365.bank

Pandémia ochorenia COVID-19 zvyšuje množstvo neplatenej práce a prehlbuje rodové rozdiely. Pre ženy je náročné skĺbiť svoju profesiu so zvýšenou starostlivosťou o deti a domácnosť. Koníčky a záujmy museli ísť bokom približne pre každú druhú ženu a takmer 60 % matiek. V porovnaní s mužmi zároveň o niečo viac pociťujú zhoršenie svojej finančnej situácie. Pri príležitosti pondelkového MDŽ sme sa pozreli na to, ako mení pandémia ich postavenie v práci a v domácnosti.

 

Matky, učiteľky, kuchárky, ženy v domácnosti, ale aj zamestnankyne či manažérky. V aktuálnej pandemickej situácii museli Slovenky prevziať hneď niekoľko rolí. Napriek celospoločenským snahám o rovnoprávne postavenie pohlaví však štyri z desiatich žien uvádzajú, že domácnosť je výhradne na ich pleciach. Približne rovnaký počet matiek sa nestíha plnohodnotne venovať pracovným povinnostiam. Vyplýva to z výsledkov prieskumu agentúry 2muse pre 365.bank1. Vo vyše tretine prípadov je výsledkom tejto situácie vyčerpanosť, zvýšená nervozita a konflikty. Každá ôsma žena sa dokonca vo svojom okolí stretla so zvýšeným domácim násilím.

„Na aktuálnu situáciu musela nejakým spôsobom zareagovať každá žena alebo matka. Mnoho z nich obmedzilo svoje záujmy, pri ktorých naberalo sily, a tým pádom stratilo sociálne kontakty. To môže byť jedným z najvýraznejších faktorov vzniku negatívnych emócií. V aktuálnej situácii je dobré prijať ich, hovoriť o nich s partnerom a byť si navzájom oporou. Pomôcť môže aj to, že sa s mužom, poprípade so staršími deťmi, dohodneme na systéme spolupráce a vzájomnej pomoci. So sociálnou izoláciou sa zároveň musia vyrovnávať aj oni. V opačnom prípade sa situácia môže zdať neznesiteľnou a nezvládnuteľnou. Dopady pandémie neobchádzajú nikoho z nás, a preto je dôležité, aby boli partneri navzájom vnímaví a rozprávali o svojich aktuálnych potrebách a prežívaní,” uvádza psychologička Júlia Šichmanová.

Ženy majú početné zastúpenie v sektore služieb a v tých odvetviach hospodárstva, ktoré najviac zasiahla pandémia a tým aj prepúšťanie. Pracovná neistota teda do veľkej miery ovplyvňuje aj ich finančnú situáciu, ktorá je v porovnaní s mužmi horšia. Každá druhá žena musela siahnuť na svoju finančnú rezervu.

„Na Slovensku zarábajú ženy priemerne o pätinu menej než muži. Zároveň majú približne o tretinu väčšiu prevahu v neplatenej práci. Pandémia tieto rodové rozdiely ešte väčšmi prehlbuje. Najmä pre matky je problém skĺbiť pracovné povinnosti so starostlivosťou o domácnosť. V porovnaní s bezdetnými ženami je to až dvojnásobne. Časť žien túto situáciu rieši prechodom na skrátený úväzok. V aktuálnej situácii pociťujú komplikácie nielen v pracovnej, ale aj vo finančnej oblasti. Celkovo hodnotí svoju ekonomickú situáciu ako horšiu takmer 6 z 10 žien,“ uvádza Linda Valko Gáliková, PR manažérka 365.bank.

Pozitívom však je, že v zlepšenie svojej aktuálnej finančnej situácie verí viac ako dve tretiny Sloveniek, a to vďaka očkovaniu. Dokonca 63 % celkovej populácie je presvedčených, že vakcinácia zlepší ich život a postavenie v práci aj v domácnosti, vďaka čomu budú mať viac času na seba a svoju realizáciu.