Oceňte činy mladých hrdinov v 10. ročníku online hlasovania za Detský čin roka

Oceňte činy mladých hrdinov v 10. ročníku online hlasovania za Detský čin roka Foto: Ľudia ľuďom

Žijú medzi nami mladí hrdinovia, ktorí svojimi skutkami pomáhajú zachraňovať životy, nezištne pomáhať, či všemožne meniť svet k lepšiemu. Ide o skutočné príbehy detí, ktoré sa svojim výnimočným skutkom počas uplynulého roka dostali do povedomia svojich blízkych a kamarátov a boli nominovaní do 22. ročníka ocenenia Detský čin roka. Už po desiatykrát môžu všetci ľudia hlasovať cez internet za Cenu verejnosti v spolupráci s darcovským portálom ĽudiaĽuďom.sk.

„Pred desaťročím sme si spolu s organizátormi Detského činu roka povedali, že by bolo skvelé, keby sa dobro z týchto detských príbehov šírilo nielen po školách, ale aj medzi dospelými a to cez internet. Sme radi, že naša spolupráca vydržala tak dlho a že aj cez najväčší otvorený darcovský portál prispievame k tomu, že Slovensko je lepšou krajinou, pretože ukazujeme verejnosti zrkadlo v podobe dobra z detských, nevinných rúk,“ hovorí Roland Kyška, riaditeľ darcovského portálu ĽudiaĽuďom.sk.

Za Detský čin roka tradične hlasujú deti po diskusii s pedagógmi na školách. Za dobré skutky detských hrdinov môžu hlasovať až do 30. novembra v ôsmich kategóriách - záchrana ľudského života, pomoc v rodine, pomoc rovesníkom, pomoc ľuďom, pomoc prírode, dobrý nápad, dobrý čin na nete a tiež v špeciálnej kategórii Cena Sašky Fischerovej - malý veľký čin. Hlasovanie na portáli ĽudiaĽuďom.sk je jedinou možnosťou, ako môže jednu z cien udeliť aj širšia verejnosť.

Záchrana života či nezištná pomoc

Medzi činmi, ktoré si zaslúžia ocenenie nájdeme aj príbeh Lesie, ktorá zosadla z bicykla a prihovorila sa neznámej rozrušenej žene, sediacej na koľajniciach, ktorej tak zachránila život. Uznanie si zaslúži aj malý hokejista a obetavý spolužiak Miško s ukrajinskými koreňmi, ktorý pomáhal so slovenčinou a začlenením do kolektívu novým spolužiakom z Ukrajiny. Podobne ušľachtilo za zachovala piatačka Chiara, ktorá sa vzdala svojej izbičky, aby pomohla ukrajinskej rodine v núdzi. Deti myslia aj na nemé tváre, napríklad štvrtáčka Adelka predala svoje hračky a získané peniaze venovala psiemu útulku. Dobrý nápad mal aj malý Damián, ktorý daroval svoj starý počítač deťom z detského domova a naučil ich, ako ho používať. Tieto a ďalšie nezištné činy hodné povšimnutia môžete oceniť svojim hlasom už teraz.

Ako hlasovať online za Detský čin roka 2022:

1. Otvorte si web detskycin.ludialudom.sk
2. Kliknutím na tlačidlo „Oceň skutok“ môžete oceniť každý dobrý čin
3. Za každý skutok je možné hlasovať jedenkrát
4. Príbehy je možné zdieľať a tak podporiť aj na sociálnej sieti

„Aká bude konkrétna cena, ktorú získa víťaz, dnes ešte nevieme, pretože vždy sa ju snažíme ušiť na mieru. V minulosti Napríklad rómski chlapci z Vinodolu, ktorí revitalizovali židovský cintorín, ako cenu získali stretnutie s raperom Rytmusom. Rok predtým mladí chlapci Adam a Marek, chytili zlodeja, ktorý okradol osemdesiatročnú pani. Adam a Marek sú futbalisti, preto sme oslovili jedného z tých najúspešnejších – Mareka Hamšíka, ten bez váhania náš návrh prijal a rozhodol sa venovať víťazom svoj čas a osobne sa s nimi stretnúť,“ dopĺňa projektová manažérka ĽudiaĽuďom.sk Romana Winkler.