Zlatý středník 2023 predĺžil deadline přihlášok do 14. apríla

Zlatý středník 2023 predĺžil deadline přihlášok do 14. apríla Foto: PR Klub

Najväčšia československá komunikačná súťaž Zlatý středník predĺžila termín odovzdania prihlášok do 14. apríla. Prihlasovatelia tak môžu ešte necelé dva týždne bojovať o trofeje v 20 hlavných a 9 odborových kategóriách. O víťazoch rozhodne počas mája 16 porôt s takmer 100 porotcami. Slávnostné vyhlásenie bude v septembri.

Firmy, agentúry, verejné inštitúcie a ďalšie organizácie majú stále šancu prihlásiť sa do súťaže Zlatý středník 2023, ktorú už 21. rok organizuje odborová organizácia PR Klub. Piatok 14. apríla je posledný deň, kedy je možné prostredníctvom jednoduchého webového formulára zaslať detaily komunikačných projektov alebo firemných médií.

Ktoré kategórie aktuálne vedú?

Medzi najpopulárnejšie hlavné kategórie v tohtoročnom ročníku v tejto chvíli patrí Spoločenská zodpovednosť, udržateľnosť a ESG, Interná komunikácia a employee engagement a Brožúra, ročenka a katalóg.

Z odborových potom vedie Priemysel, strojárstvo a energetika a FMCG, krása a móda.

Všetky projekty zhodnotia celkom 16 porôt, ktoré majú takmer 100 odborníkov patriacich medzi špičky v odbore PR, komunikácie, marketingu a dizajnu. „Garanti porôt aj tento rok poskytnú prihlasovateľom na každý prihlásený projekt slovnú spätnú väzbu vrátane bodového hodnotenia a umiestnenia. Vďaka náročnej práci porotcov sme schopní dlhodobo pomáhať značkám v ich rozvoji. Z tohto dôvodu sa k nám hlásia aj projekty, ktoré neašpirujú na víťazstvo, ale touto cestou získajú pohľad od vybraných expertov,“ hovorí Michaela Pišiová, výkonná riaditeľka PR Klubu.

Slovensko sa zapojí už po štvrtýkrát

Obľuba súťaže u slovenských prihlasovateľov stále rastie. „Táto prestížna súťaž sa koná na Slovensku už po štvrtýkrát, záujem prejavujú ako agentúry, tak firmy alebo verejné inštitúcie, medzi ktoré patrí napríklad aj slovenský Úrad vlády. V celkovom hodnotení sú slovenské kampane nadpriemerné, pretože sa pravidelne a hojne umiestňujú na stupňoch víťazov,“ hovorí Štefan Frimmer, spoluzakladateľ platformy Komunikačných expertov, ktorý na Slovensku získal cenu „PR osobnosť roka“ a súťaž opätovne zaštítil. „Hodnotenie porôt je veľmi dobre a transparentne zorganizované, každým rokom navyše pribúdajú v porotách noví slovenskí porotcovia. Zlatý středník je na Slovensku cenené ohodnotenie, o ktorom sa už na trhu často hovorí,“ dodáva Simona Mištíková z agentúry DIVINO patriacej medzi aktívnych členov poroty.

Medzi ďalších slovenských porotcov patrí napríklad Tomáš Palovský z Orange Slovensko, Marta Cesnaková zo Slovenskej sporiteľne, Tomáš Kráľ z ProCare a Svet zdravia, Gabriel Toth z New School Comunication, Dominika Hoellerer zo spoločnosti Dr.Oetker, Andrea Danihelová z Východoslovenskej energetiky Holding, Michal Kišša z Nadácie Pontis, Tomáš Bezák z Lidl Slovenská republika, Alena Krčová z Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR, Lucia Strnad Muthová z Allianz – Slovenská poisťovňa či advokát Pavol Cvik.

Foto: PR klub

Ceny prihlášok zostávajú rovnaké

Registrácie do súťaže sú stále otvorené a poplatok sa po pôvodnom marcovom termíne nezmenil. „Vychádzame v ústrety vysokému dopytu od zadávateľov a prihlasovateľov, ktorí pre našu súťaž často pripravujú video prípadovej štúdie alebo vyhodnocujú dáta. Súťaž Zlatý středník zbiera a prezentuje to najlepšie, čo sa v Českej republike a na Slovensku za posledný rok v komunikácii udialo, preto aj predĺžený termín napomáha vysokej úrovni súťaže,“ hovorí Pavel Vlček, predseda Výkonného výboru PR Klubu.

Nad rámec hlavných a odborových kategórií usporiadatelia vyhlasujú ešte štyri významné ocenenia Grand Prix, medzi ktoré patrí Projekt roka, Osobnosť PR, Talent a Najlepšia agentúra.

Predbežné výsledky tohto ročníka vypovedajú o zvyšujúcom sa záujme zo strany agentúr a slovenských prihlasovateľov. Medzi najúspešnejších slovenských zadávateľov v minulom roku patrili 365.bank, Lidl Slovenská republika, Slovenská sporiteľňa a ŠKODA Auto Slovensko. Z agentúr zabodovali predovšetkým PR Clinic, SKPR Strategies a Zaraguza.

Prihlášky môžu podávať firmy, agentúry, neziskové organizácie aj vládne inštitúcie na www.zlatystrednik.sk/prihlaska do 14. apríla. Aktuálne informácie môžete tiež sledovať na slovenskej Facebook stránke Zlatý středník Slovensko. Súťaž Zlatý středník organizuje už od roku 2002 profesijná organizácia PR Klub.

Partnermi súťaže sú Monitora Media, EP Events and Production, Hero & Outlaw, dm drogéria, Hitrádio, Coca-Cola HBC, Plzenský Prazdroj, Víno Hruška a Bohemia Sekt.

Hlavné kategórie 21. ročníka Zlatého středníku (Zlatej bodkočiarky)

1. Audio a video prezentácia
2. Brožúra, ročenka a katalóg
3. Elektronický časopis a blog
4. Externý tlačený časopis a noviny
5. Integrovaná kampaň
6. Interná komunikácia a employee engagement
7. Interný tlačený časopis a noviny
8. Kreatívna idea
9. Krízová komunikácia, komunikácia zmeny a public affairs
10. Launch, relaunch, rebranding
11. Mobilné aplikácie a inovácie
12. Newsletter
13. Nízky rozpočet a jeho efektivita
14. Podcast
15. PR event
16. Spoločenská zodpovednosť, udržateľnosť a ESG
17. Štruktúra, obsah a storytelling
18. Výročná správa
19. Využitie sociálnych sietí a influencer marketing
20. Webové stránky

Odborové kategórie

1. Auto-moto a doprava
2. Finančné služby
3. FMCG, krása a móda
4. Neziskový sektor
5. Priemysel, strojárstvo a energetika
6. Šport, zábava, umenie, médiá, cestovný ruch a gastronómia
7. Telekomunikácie a IT
8. Verejný sektor a politická komunikácia
9. Zdravotná starostlivosť a farmácie

Grand Prix (navrhne porota):

• Projekt roku
• Najlepšia agentúra
• Talent
• Osobnosť PR

Foto: PR klub

Zlatý středník (Zlatá bodkočiarka) je československá profesijná súťaž hodnotiaca firemné interné a externé médiá a najlepšie komunikačné projekty vznikajúce ako v Českej republike, tak na Slovensku. Odborná porota posudzuje prihlásené práce aj naprieč odborovými sektormi a porovnáva tie najzaujímavejšie osobnosti a PR agentúry roka.

PR Klub je združením viac ako 300 profesionálov v oblasti PR a jeho cieľom je podporovať profesijný rozvoj členov i odboru. Pravidelne organizuje neformálne stretnutia a vzdelávacie akcie určené k profesijnému rozvoju svojich členov a záujemcov o odbor public relations. PR Klub je jednou z najstarších odborových profesijných organizácií, vznikla pred viac ako dvadsiatimi rokmi. Sledovať aktivity PR Klubu môžete na sieťach Facebook a LinkedIn.

Text vznikol na základe spolupráce Omediach.com s PR klubom.