Maďarskú diaľničnú známku si môžete kúpiť pohodlne online, aj v slovenčine

Maďarskú diaľničnú známku si môžete kúpiť pohodlne online, aj v slovenčine Mapa diaľničných úsekov v Maďarsku

Chystáte sa do Maďarska a nemáte diaľničnú známku? Nákup maďarskej diaľničnej známky je úplne jednoduchý. Prevádzkovateľ diaľničných služieb v Maďarsku AutoVignet Kft. má aj stránku v slovenskom jazyku s možnosťou platiť v eurách.

Pre maďarské diaľnice, okrem niektorých rýchlostných ciest, platí povinnosť zakúpenia diaľničných známok.

Podľa potrieb si môžete vybrať diaľničnú známku týždennú (10 dňovú), mesačnú, ročnú celoštátnu a ročnú župnú. Ročná župná známka umožňuje využívať všetky spoplatnené cestné úseky v rámci jednej župy, ostatné druhy diaľničných známok poskytujú oprávnenie na využívanie všetkých spoplatnených cestných úsekov Maďarskej republiky počas doby ich platnosti.

Aktuálne ceny pre jednotlivé kategórie áut aj s možnosťou kúpy e-známky nájdete v prehľadnej tabuľke v eurách na stránke: https://sk.autovignet.hu/ alebo vo forintoch: https://sk.autovignet.hu/ceny/

Proces nákupu je veľmi rýchly, registrácia nie je potrebná, potrebný čas je asi 1 minúta. Po úspešnej platbe je diaľničná známka okamžite zaslaná.

Čo je dôležité

Maďarskú e-známku je potrebné zakúpiť ešte pred vjazdom na spoplatnený cestný úsek, avšak je dobre vedieť, že po vjazde existuje 60-minútová ochranná lehota. Ochranná lehota bola zavedená pre zamedzenie možných pokút z dôvodu vjazdu omylom, na ochranu dobromyseľných motoristov.

Kontrola diaľničných známok sa zabezpečuje pomocou fixne umiestnených kamier, mobilných kontrolných jednotiek a formou cestnej kontroly mobilnou jednotkou.

Na mape sú červenou farbou označené spoplatnené úseky ciest žúp, zelenou farbou sú označené tie cesty, ktoré sú bez poplatkov.Známku nelepíte na čelné sklo

Maďarskú diaľničnú známku nie je potrebné nalepiť na čelné sklo a nemusíte ju ani vytlačiť. V prípade úhrady poplatku elektronickou formou vám príde do mailu potvrdenie. Maďarský systém e-známok je plne elektronický, ako aj kontrola poplatkov, čiže pomocou kontrolných kamier snímajúcich evidenčné čísla je možné zistiť, či na dané evidenčné číslo je zakúpené oprávnenie alebo nie.

Potvrdenie zaslané e-mailom sa odporúča uchovať 2 roky od ukončenia platnosti oprávnenia.

Na čo treba dávať pozor pri kúpe e-známok?

Aby ste sa vyhli najčastejším chýbam pri nákupe e-známok, je potrebné venovať zvýšenú pozornosť pri výbere vhodnej tarifnej kategórie.

Zároveň si vždy skontrolujte, či sa v prehliadači zobrazí potvrdenie o úspešnom zakúpení známky, alebo či vám bol zaslaný potvrdzujúci e-mail o úspešnom zakúpení. Pokiaľ sa to nestalo, prosím kontaktujte zákaznícke centra.