Strana TIP o prostriedkoch na reklamu mlčí

Strana TIP o prostriedkoch na reklamu mlčí

Strana TIP sa už druhý rok prezentuje hlavne promoakciami, bilbordami a oslavnými článkami v bezpatných novinách Naše Novinky. Koľko peňazí vynaložila na reklamu?

 

Pôvodný článok z 13. 6. 2014

Nová politická strana TIP, ktorá kandidovala v eurovoľbách, začala s kampaňou oveľa skôr, ako je oficiálna dvojtýždenná lehota, ktorú ukladá zákon.


Bilbordy, inzeráty, reklamné plochy mala po Slovensku už niekoľko mesiacov skôr. Rovnako skôr jej predstavitelia chodili po Slovensku. Koľko minuli na kampaň?

 

Web Omédiách.com požiadal v júni 2014 stranu o poskytnutie podrobných údajov o financovaní kampane:

Koľko stala celkovo vaša kampaň, vrátané uvádzacej, nie len v čase oficiálnej predvolebnej kampane?
Koľko prostriedkov šlo do outdoorovej kampane, do televíznej, rozhlasovej, na web?
Koľko šlo do printov - konkrétne koľko do ktorých médií?
Koľko inzercie ste si objednali v novinách Naše novinky, za koľko?
V akom vzťahu ste s Našimi Novinkami?
Z akých prostriedkov je financovaná vaša strana?

"Strana TIP je financovaná výlučne z členských príspevkov a darov členov a sympatizantov. Kompletný zoznam nájdete na nasej webovej stránke. Podrobnejšie informácie o skladbe nákladov na kampaň do EP plánujeme zverejniť v dohľadnej dobe," odpísala strana. Na otázku, v akom vzťahu je s novinami Naše Novinky a koľko išlo do týchto novín peňazí, podobne ako pri iných médiách, nekonkretizovala.

„Do dnešného dňa máme podpísané darovacie zmluvy na finančné dary za vyše 185-tisíc eur, príjem z členského za rok 2014 do dnešného dňa prekročil sumu 15-tisíc eur," píše strana na svojom webe. Len pri zbežnom pohľade na množstvo reklamných plôch a letákov po Slovensku je zrejmé, že za vyzbierané členské, by tak veľký reklamný zásah neokryla. Mimochodom medzi najčastejších darcov patria obvytelia bytu na Ďumbierovej ulici v Banskej Bystrici, kde býva aj predseda Tomáš Hudec. Pravidelne prispievajú traja členovia domácnosti: Tomáš, Milan aj Marcela, všetci Hudecovci.

Aktualizácia 17. 9. 2015

V septembri prišla strana s tízingovou kontroverznou kampaňou, kde spomína R=omov, utečencov aj silikóny. Poslali sme strane tieto otázky:

Koľko prostriedkov investovala strana TIP alebo niekto iní (kto konkrétne?) na všetku doterajšiu reklamnú kampaň strany TIP?
Prosím o podrobne rozdelenie prostriedkov podla druhu kampane (outdoor, PR články, TV, Radia, printy, web a všetky iné reklamne nosiče) aj podľa jednotlivých rokov.
Koľko prostriedkov šlo konkrétne do jednotlivých médií?
V akom vzťahu je strana TIP s novinami Naše novinky?
Za akú protihodnotu vás tieto noviny propagujú a zverejňujú vám inzerciu?
Aké sú príjmy vašej strany, z akých zdrojov? Je to len to, čo máte zverejnené na stránke?
Koľko plánujete investovať do reklamy do volieb?

Strana na tieto otázky neodpovedala.