Kto najčastejšie kliká na reklamy?

Print this page

Kto najčastejšie kliká na reklamy? Gemius

Viac než pätina slovenských užívateľov kliká na reklamné bannery.

Na displejové reklamy na Slovensku kliká viac žien ako mužov: CTR dosahuje hodnoty vo výške 0,38 % u mužov a 0,44 % u žien. Vyššie CTR žien ako v prípade mužov bolo zaznamenané vo väčšine krajín strednej a východnej Európy.

 

 

Slovensko má spolu s Maďarskom druhý najvyšší počet užívateľov v regióne CEE, ktorí klikajú na reklamy: viac ako pätina slovenských užívateľov u nás reaguje na bannery kliknutím. Viac klikajúcich užívateľov bolo zaznamenaných iba v Poľsku. Tieto dáta prináša štúdia gemiusAdMonitor od spoločnosti Gemius.

Podiel užívateľov, ktorí klikajú na reklamné bannery vo vybraných štátoch regiónu CEE.

Zdroj: gemiusAdMonitor, 9.2014.

Priemerná miera prekliku dosiahla na Slovensku 0,41 %, čo je mierne pod priemerom regiónu, ktorý činí 0,45 %. Najvyššie CTR v regióne strednej a východnej Európy bolo zaznamenané na Ukrajine (0,89 %) a v Chorvátsku (0,71 %), naopak najnižšie v Maďarsku (0,21 %).

Miera prekliku vo vybraných štátoch regiónu CEE

Zdroj: gemiusAdMonitor, 9.2014.

Rozdelenie CTR podľa veku užívateľov ukazuje na výrazné rozdiely. Najvyššiu mieru prekliku generuje najmladšia skupina užívateľov vo veku 16-24 rokov (0,48 %), čo je charakteristické pre väčšinu skúmaných štátov. O niečo staršia veková kategória (25-34 rokov) generuje naopak najnižšie CTR o hodnote 0,38 %.

Štúdia gemiusAdmonitor zahŕňa kampane merané pomocou nástrojov gemiusDirectEffect a gemiusProfileEffect v trinástich štátoch regiónu CEE, v ktorých spoločnosť Gemius meria aspoň 50 % online reklamných kampaní: v Českej republike, na Slovensku, v Estónsku, Rumunsku, Poľsku, Maďarsku, Slovinsku, Chorvátsku, Srbsku, Bulharsku, Litve, Lotyšsku a na Ukrajine.