O2 dá všetkým pocítiť, čo je železná opona

O2 dá všetkým pocítiť, čo je železná opona Foto: O2

 Operátor pripravil viacero pomyselných upozornení na niektorých spravodajských weboch, pri SMSkách, ale aj v autobuse či v rádiu či pri počúvaní hudby na YouTube.

 

Ak 17. novembra budete prechádzať hranice a máte ako operátora O2, čaká vás pocit, aký mohli mať ľudia pred rokom 1989.

Spoločnosť O2 vytvorí na jeden deň „virtuálnu železnú oponu". V tento deň sa pri načítaní zahraničných webových stránok zobrazí upozornenie, pripomínajúce železnú oponu a upozorňujúce na prekročenie hranice. Návštevníci si môžu zvoliť možnosť „slobodne pokračovať ďalej" alebo získať viac informácií o 17. novembri 1989. Podobnú akciu mal operátor aj minulý rok.

Spoločnosť O2 pripravila aj niekoľko ďalších pomyselných hraníc, ako napr. upozornenie pred zahraničnou hudbou na YouTube o tom, že „počúvanie hudby z kapitalistického západu mohlo byť pred rokom 1989 považované za provokáciu".

Pri prekročení hraníc príde zákazníkom O2 špeciálna SMS správa.
V špeciálnych nahrávkach v autobusoch smerujúcich na viedenské letisko Schwechat pripomenie cestujúcim, aké doklady potrebovali cestujúci, ktorí chceli vycestovať.

Hlásenia pred dopravným servisom na FUN Rádiu zas upozornia, že nákupná turistika, ktorá sa dá očakávať práve 17. novembra, tiež nebola samozrejmosť.

Symbolicky v tento deň hranice prekročí aj olympionik Matej Tóth, na mieste, ktoré bolo pred rokom 1989 obohnané ostnatým drôtom v Devínskej Novej Vsi, na mieste, kde je dnes cyklistický Most slobody, ktorý denne využívajú chodci či cyklisti na prechod do Rakúska.

Digitálna železná opona upozorní návštevníkov na sekciách so zahraničným spravodajstvom portálov Sme.sk, Dennikn.sk a Topky.sk, že pred rokom 1989 bolo získavanie informácií zo zahraničia priťažujúcou okolnosťou.

Na tieto aktivity budú nadväzovať články na online magazíne Sóda, ako aj príspevky na sociálnych médiách. K iniciatíve sa pripoja aj iné osobnosti z rôznych oblastí, ktoré sa s touto myšlienkou stotožňujú. Okrem Mateja Tótha to bude Matej Sajfa Cifra, Ján Gordulič, youtuber Selassie a ďalší. Partnerom iniciatívy bude aj operátor Tesco Mobile aj O2 Česká republika.

Podľa prieskumu O2 možnosť pracovať v zahraničí si uvedomuje 74% z nich. Pre 69% z nich priniesol november 1989 možnosť „kúpiť si, čo chcem"*. Z prieskumu tiež vyplynulo, že mladí sa intenzívne nezaujímajú o tému 17. novembra (34%).

„Aj na základe výsledkov prieskumu, O2 považuje za potrebné hodnoty 17. novembra neustále pripomínať. Preto si aj v tomto roku pripomenie 17. november viacerými aktivitami. O2 opäť na jeden deň vytvorí virtuálnu železnú oponu a zdôrazní, že sloboda nie je samozrejmosť," povedala šéfka komunikácie O2 Tereza Molnár.

Za podobnú akciu v minulom roku získala O2 viacero ocenení, aj v zahraničí. Naposledy pred pár dňami striebro na Art Directors Club of Europe Awards.

*Prieskum bol realizovaný nezávislou agentúrou IPSOS pre spoločnosť O2 na reprezentatívnej vzorke respondentov vo veku 16 až 30 rokov v období od 8. do 11.11.2017.