Zákaz nakupovania pre seniorov sa ruší, hlavný hygienik prehodnotil opatrenie

Zákaz nakupovania pre seniorov sa ruší, hlavný hygienik prehodnotil opatrenie Ilustr. foto: FB ÚVZ

Obmedzenie nakupovania pre seniorov mimo vyhradený čas medzi 9:00-11:00 sa ruší. Hlavný hygienik prehodntil prijaté opatrenie, ktoré sa stretlo s kritikou mnohých dôchodcov.

Aktuálne platný vyhradený nákupný čas pre seniorov nad 65 rokov v čase od 9:00 do 11:00 od pondelka do piatka argumentoval Úrad verejného zdravotníctva tým, že bol stanovený vzhľadom na postupné uvoľňovanie činnosti prevádzok, keď sa predpokladá sa zvýšený pohyb ľudí na verejnosti, čo pre seniorov predstavuje vážne riziko.

Odporúčame aj: Kompletný zoznam obchodov a prevádzok, ktoré môžu byť otvorené (ZOZNAM)

"Seniori sa do 9:00 napríklad pri ceste na nákup alebo v obchodoch stretávajú s ľuďmi idúcimi do práce. Pokiaľ ide o skrátenie nákupného času do 11:00 v pracovných dňoch a zrušenie vyhradeného času v sobotu – reflektovalo sa aj na potreby z praxe, aby v ostatných nákupných hodinách nedochádzalo k neprimeranej koncentrácii osôb pod 65 rokov, najmä v rámci obedných prestávok počas pracovných dní. V prípade soboty sa zohľadnila skutočnosť skrátených otváracích hodín takýchto prevádzok a potreba niektorých skupín pracujúcich ľudí nakúpiť si v tomto čase," argumentuje v tlačovej správe hovokyňa úradu Dáša Račková.

Odporúčame aj: Od 1. mája platia nové karanténne opatrenia pre obchody, ľudí, hranice... prinášame podrobnosti

Z týchto dôvodov bolo opatrenie prijímané – ako jeden z krokov chrániť seniorov ako rizikovú skupinu ľudí aj tým, že im bol pevne stanovený vyhradený nákupný čas s dôrazom na ochranu ich zdravia.

Odporúčame aj: Dôchodcovia a ďalšie osoby od januára koncesionárske neplatia. Prinášame podrobnosti

Zo strany hlavne pracujúcich dôchodcov prišlo na úrad mnoho sťažností. "ÚVZ vníma ich argumenty. Z tohto dôvodu sa hlavný hygienik SR rozhodol k operatívnemu prehodnoteniu opatrenia tak, že prevádzky budú môcť obsluhovať seniorov aj mimo vyhradený nákupný čas. Dôrazne však vyzývame seniorov, aby využívali vyhradený nákupný čas vždy, keď je to možné, a mimo tohto času, ak to nie je nevyhnutné, obchody nenavštevovali, respektíve aby požiadali o nákup príbuzných, známych, susedov, alebo aby využili v danej oblasti ponúkané služby samospráv," píše hovorkyňa.

Najnovšie