Rada stopla zmenu Lengyelovho rádia na Rádio Mária

Rada stopla zmenu Lengyelovho rádia na Rádio Mária

Rádio Rocková republika, Rádio Aktual, Rádio Jazz a nakoniec Rádio Mária Slovensko. Toto bol plánovaný údel frekvencií po Rockovej republike, ktoré pred 4 rokmi získal Martin Lengyel.

V roku 2017 Martin Lengyel so svojou spoločnosťou C.S.M. Group na frekvenciách po rádiu Rocková republika spustil spravodajské Rádio Aktual, ktoré chcelo byť silným mienkotvorným médiom. Nestalo sa. Po roku – v máji 2018 – Rádio Aktual nečakane skončilo. Lengyel oznámil, že spravodajský formát nenaplnil jeho očakávania. „Rozhodol som sa, že urobím návrat k hudobnému formátu a urobím formát, aký tu ešte nebol.“ Založil Rádio Jazz. Rada mu zmenu formátu schválila. Rádio Jazz malo byť plne formátované rádio s moderátormi a veľkými plánmi, ostalo však len v prípravnej fáze.

Lengyelova spoločnosť, ktorá vlastní balík frekvencií do roku 2020, požiadala tentokrát o ďalšiu zmenu. Aby sa plánované Jazzové rádio zmenilo na veľmi konzervatívne katolícke Rádio Mária Slovensko. Bola by to už štvrtý projekt za 4 roky na frekvenciách, ktoré od štátu získala spoločnost Lengyela.

Rada však dnes povedala Lengyelovi „nie.“ Lengyelovej spoločnosti C.S.M. Group zamietla zmenu licencie na rozhlasové vysielanie v časti názov programovej služby, z názvu „Rádio Jazz“ na „Rádio Mária Slovensko“ a v časti podielov programových typov. Zároveň rada neudelila predchádzajúci súhlas s prevodom 100%-ného obchodného podielu na základom imaní a hlasovacích právach držiteľa licencie na rozhlasové vysielanie C.S.M. group s.r.o., zo spoločníka (ktorým je Stredoeurópske Mediálne Družstvo) na nadobúdateľa Rádio Mária Slovensko o.z., ktorý by prevodom 100%-ného obchodného podielu z prevodcu na nadobúdateľa získal 100%-ný podiel na základnom imaní a na hlasovacích právach spoločnosti C.S.M. group.

Lengyel bol v minulosti hovorcom predsedu vlády Mikuláša Dzurindu, pracoval vo viacerých médiách. Zakladal okrem Rockovej republiky aj TA3, Jemné melódie. Roky sa venoval aj poradenstvu politikom. Začiatkom roka 2017 začal spolupracovať s poradcom vtedajšieho premiéra Roberta Fica.

Odporúčame aj: Lengyel ponuku od Erika Tomáša neprijal, na Úrad vlády chodí

Rádio Mária Slovensko vysiela na Slovensku od roku 2017 ako internetové rádio. Je súčasťou projektu Rádio Mária, cirkevného rádia, ktoré pôsobí v 70 krajinách sveta.