Martin Lengyel: Prečo som sa rozhodol rádio Aktual zrušiť a spustiť nové

Martin Lengyel: Prečo som sa rozhodol rádio Aktual zrušiť a spustiť nové Foto: Rádio Aktual

Spravodajské rádio Aktual, ktoré minulý rok spustil Martin Lengyel, dlho nevydržalo. Po viacerých personálnych peripetiách končí. To, že končí 1. júna, sa dozvedeli prekvapení zamestnanci dnes, necelé dva dni pred koncom rádia.

 

Podrobnosti: Lengyelove rádio Aktual náhle končí

Rádio Aktual má nahradiť nové rádio Jazz FM, plnohodnotné moderované vysielanie chce spustiť Lengyel v septembri. Vysielať bude na frekvenciách po rádiu Aktual (predtým rádio Rocková republika) aj cez web.

Prečo rádio končí? Kto stoji za rádiom? A prečo práve jazz? Aj na to sme sa pýtali v rozhovore MARTINA LENGYELA, ktorý zakladal TA3, rádio Jemné melódie a bol aj hovorcom Mikuláša Dzurindu.

Prečo rádio Aktual končí?

Ten formát nenaplnil moje očakávania. Ukazujú mi to aj vnútorné dáta, ktoré si pravidelne robíme. Rozhodol som sa, že urobím návrat k hudobnému formátu a urobím formát, aký tu ešte nebol.

Aký?
Bode to jazzové rádio Jazz FM. Bude tam jazz, slow jazz, blues jazz, trochu soulu. Nevraciame sa k Rockovej republike, lebo to je obsadené anténou. Urobili sme si mapovaciu štúdiu a našli sme dieru na trhu.

Takže budete mať niekoľko mesiacov s rádiom pauzu?

Nie, rádio bude mať prechodné obdobie. Niekoľko mesiacov bude hrať Rádio Aktual dočasne jazzovú hudbu, bez moderovania, prichádza letná sezóna, ktorá je slabučká. A zatiaľ budeme pripravovať program. Je to experiment, ale na druhej strane je to neobvyklá cieľová skupina.

Ľudia z rádia Aktual však nie sú šťastní keďže sa o konci rádia dozvedeli dva dni pred jeho koncom?

No, nie sú. V manažmente sme už dlhšie viedli rozhovory, len ja som potreboval čas, aby to rozhodnutie dozrelo. Z tohto pohľadu mi je to ľúto, lebo tí ľudia sú skvelí novinári, no len ja musí brať ohľad na to, aby rádio dlhodobo rástlo v číslach, malo potenciál. Takže ani ja nie som šťastný, je to bežné v živote rádia, že ak máte pocit, že ten formát nikam nevedie, stratíte dôveru v ten formát, tak vám neostane nič iné, len preformátovať rádio.

Odporúčame aj: Z rádia Aktual, ktoré riadi Zuzana Martináková, odišlo viacero ľudí

Kto je majiteľom rádia?

Platí to, čo stále tvrdím. Majiteľom som ja.

V súvislosti s rádiom Aktual sa spomínajú aj mená Brhel, Výboh. Ako to je?

Do toho má nedostanete, to sú blbosti. Neťahajte ma do žiadnych politických súvislosti. Ja som sa rozhodol, že sa ide venovať hudbe, jazzu a všetko ostatné sú konšpiračné teórie.

Ale robili stále poradcu politikom? Na začiatku, keď rádio vznikalo, som písala, že ste začali spolupracovať s Michalom Hlaváčom, poradcom premiéra. Ako to je teraz?

S jazzovým rádiom moje iné aktivity absolútne nesúvisia.

Z pôvodného tímu si niekoho nechávate?

Žiaľ nie. My meníme spravodajské rádio na hudobné.

S ľuďmi sa ako rozlúčite?

Rozlúčime sa s nimi korektne. Sú to skvelí ľudia, ja ich mám rád, máme dobré vzťahy.

No boli aj nespokojní ľudia, mnohí aj odišli.

Nespokojní ľudia sú v mnohých firmách. Nemusel nikto odísť, že by musel odísť, ale priebežne sme robili vždy nejaké zmeny, za tým netreba nič hľadať, je to bežný život firmy, kde ľudia prichádzajú aj odchádzajú.