Počas živého vysielania bol zastrelený rozhlasový moderátor

Počas živého vysielania bol zastrelený rozhlasový moderátor Ilustr. foto: Rocková republika

Na Filipínach bol zastrelený rozhlasový moderátor počas živého vysielania, informuje dnes agentúra DPA. Páchateľ sa do štúdia dostal pod zámienkou, že chce v programe niečo povedať.

 

Päťdesiatsedemročný moderátor Juan Jumalon vysielal zo svojho domu v meste Calamba južne od Manily. Keď sa muž dostal dovnútra, bez jasného dôvodu vytiahol zbraň a moderátora zastrelil, uviedla polícia. Zasiahol ho do hlavy. O motívoch jeho činu nie je zatiaľ nič známe.

Národný filipínsky novinársky zväz (NUJP) uviedol, že Jumalon pracoval pre rozhlasovú stanicu 94,7 Gold FM Calamba a bol známy pod menom DJ Johnny Walker.

Filipínsky prezident Fedrinand Marcos mladší vraždu odsúdil a vyzval políciu, aby páchateľa rýchlo dopadla a postavila ho pred súd. "Útoky na novinárov nebudú v našej demokracii tolerované," napísal na sociálnej sieti X.

Podľa NUJP je Jumalon štvrtým novinárom, ktorý bol zabitý od nástupu Marcosa mladšieho do prezidentského úradu v polovici minulého roka. Od roku 1986, kedy bol odstavený od moci diktátor Fedinand Marcos, otec terajšieho prezidenta, ide o 199. taký prípad. Podľa Výboru na ochranu novinárov (CPJ), mimovládnej organizácie sídliace v Spojených štátoch, sú Filipíny pre novinárov jednou z najnebezpečnejších krajín. Týka sa to hlavne tých pracujúcich v rozhlase.