Filipínska novinárka a nobelistka, odsúdená na viac ako šesť rokov, sa odvolá

Filipínska novinárka a nobelistka, odsúdená na viac ako šesť rokov, sa odvolá Foto: Facebook Maria Ressa

Filipínska novinárka a nositeľka Nobelovej ceny za mier z minulého roka Maria Ressa, ktorá bola odsúdená na šesť rokov a osem mesiacov väzenia za ohováranie, sa odvolá na najvyšší súd. Podľa agentúry Reuters to dnes povedal jej obhajca po tom, čo novinárka v pondelok neuspela na odvolacom súde.

Ressa bola za ohováranie pôvodne odsúdená na šesť rokov väzenia. Odvolací súd tento rok v lete odmietol jej odvolanie a k šesťročnému trestu jej ešte pridal osem mesiacov. V pondelok odvolací súd uviedol, že nemieni svoj verdikt prehodnotiť.

Ressa získala Nobelovu cenu za mier v roku 2021 spoločne s ruským novinárom Dmitrijom Muratovom; vyznamenaní boli za boj za slobodu slova. Filipínsky spravodajský server Rappler, ktorý Ressa vedie, je oceňovaný za investigatívnu žurnalistiku. Server ako jedno z mála filipínskych médií kritizoval exprezidenta Rodriga Duterteho za jeho ťaženie proti drogám, ktoré podľa oficiálnych údajov stálo život až 6000 ľudí, väčšinou chudobnejších užívateľov drog.

Ressa okrem obvinenia z ohovárania čelí tiež obvineniam z údajných daňových únikov a porušenia tlačových zákonov. Novinárka, ktorá zostáva počas odvolacieho konania na slobode, všetky obvinenia odmieta. Podľa nej je ich cieľom ju zastrašiť.

Za ohováranie zažaloval novinárku a niekdajšieho spolupracovníka servera Rappler Reynalda Santosa jeden z filipínskych podnikateľov, ktorého spravodajský server v článku z roku 2012 spojil s nelegálnymi aktivitami.

Právnik novinárky Theodore Te označil pondelkový verdikt súdu za sklamanie a uviedol, že "ignoruje predložené dôkazy".

V rebríčku organizácie Reportéri bez hraníc, ktorá v krajinách sleduje slobodu médií, sú tento rok Filipíny na 147. pozícii zo 180 krajín. Patrí tiež k najnebezpečnejším krajinám pre novinárov. Posledným zabitým žurnalistom bol obľúbený rozhlasový komentátor Percival Mabasa, ktorého neznámi útočníci zastrelili minulý týždeň v Manile.