Zabili novinára, prvý pokus o vraždu prežil tak, že predstieral smrť

Zabili novinára, prvý pokus o vraždu prežil tak, že predstieral smrť Foto: Facebook V. M.

Dvaja ozbrojení muži na motorke v utorok zastrelili na Filipínach novinára komentátora rádia DWPR Virgilia Maganesa. Pred jeho domom do neho vystrelili šesť rán, píše agentúra Reuters.

Šesťdesiatdvaročný Maganes teraz zomrel na mieste. Útočníci utiekli, ich motív zatiaľ zostáva neznámy. Národný zväz filipínskych novinárov (NUJP) Maganesovu vraždu odsúdil a pripomenul, že sa ho niekto pokúsil zabiť už v novembri 2016 - vtedy na neho strieľali takisto ozbrojení muži na motorke. Maganes predstieral, že je mŕtvy a vďaka tomu prežil. Útočníci vtedy na mieste zanechali odkaz so slovami: "Som drogový dealer, Nenapodobňujte ma," čo podľa NUJP bola snaha odpútať pozornosť od skutočného motívu.

"Žiadame úrady, aby rýchlo vyšetrili jeho smrť, ktorá by mohla súvisieť s nepodareným pokusom o jeho zabitie," uviedol zväz vo vyhlásení. Zároveň podľa agentúry AFP vyhlásil, že je to už osemnásta vražda novinára za vlády prezidenta Rodriga Duterteho, ktorý je pri moci od roku 2016.

Minister spravodlivosti Menard Guevarra povedal, že bezpečnostné zložky vraždu vyšetria a aj niekdajší neúspešný pokus o ňu, a zistia, či útoky súviseli s novinárskym povolaním Maganesa.

Filipíny sú jednou z najnebezpečnejších krajín pre novinárov - za posledných 35 rokov ich bolo v tejto ázijskej krajine zavraždených prinajmenšom 190, pripomína Reuters. Podľa nezávislého Výboru na ochranu novinárov (CPJ), ktorý má sídlo v americkom New Yorku, sú Filipíny na siedmom mieste v rebríčku krajín, kde sú novinári vraždení a ich vrahovia unikajú spravodlivosti. Podľa CPJ zostáva na Filipínach jedenásť vrážd žurnalistov neobjasnených. Na prvých troch miestach tohto zoznamu sa tento rok umiestnilo Somálsko, Sýria a Irak.