Pod mostom našli mŕtvu veľrybu, ukázalo sa, že je to reklama

Pod mostom našli mŕtvu veľrybu, ukázalo sa, že je to reklama Foto: Przekroj

  

 


Fotky 15-metrovej veľryby, presnejšie vorvaňa obrovského, vyplaveného počas noci na breh Visly pri moste v centre Varšavy, vzbudili koncom týždňa rozruch na sociálnych sieťach. Nebola to žiadna fotomontáž - na mieste nálezu sa objavili nielen zvedavci, ale aj policajná hliadka, hasiči a ekológovia.

 

Dokonca sa špekulovalo, či v rieke nepláva druh či družka uhynutého zvieraťa. Nakoniec sa ale ukázalo, že ide o reklamu. "Zviera nebolo skutočné, ale umelé a nafukovacie," uviedla televízia TVN 24.

Zo začiatku všetko vyzeralo náramne vierohodne, rovnako ako sám vorvaň. Špecialisti v ochranných odevoch, ktorí zviera ohradili páskou, tvrdili, že vorvaň môže byť ešte nažive a že ho vpustia späť do Visly, alebo prevezú na bezpečnejšie miesto. Na mieste podľa reportéra vládlo veľké vzrušenie.

Nakoniec vyšlo najavo, že atrapu aj rozruch okolo má na svedomí jeden časopis Przekroj, ktorý týmto spôsobom propagoval sám seba a svoje najnovšie číslo s veľrybou na obálke. Vorvaňa si pre túto akciu zapožičal z Belgicka, od spolku umelcov a ekológov, ktorý svojou veľrybu už takto párkrát vystavoval. Prepraviť ju musel kamión.