Faux pas značky Budiš: Na fľaši je kontroverzný slogan z nemeckej hymny (FOTO)

Faux pas značky Budiš: Na fľaši je kontroverzný slogan z nemeckej hymny (FOTO)

Značka Budiš sa už niekoľko rokov hrdí vtipnou reklamnou komunikáciou, ktorá je aj na etiketách fliaš. Mimoriadne úspešné boli karikatúry hasičov, chatárov. Tento raz to však značke nevyšlo.
AKTUALIZÁCIA: Spoločnosť aj reklamná agentúra sa za faux pas ospravedlnili. 


Spoločnosť Budiš je partnerom MS v hokeji, ktoré začínajú 10. mája. Voda Budiš má v súčasnosti kampaň ako „oficiálna voda slovenského hokeja“ a na trh prišla so špeciálnou „ľadovou edíciu“. Na etiketách sú karikatúry hráčov rôznych národností.

Foto: Budiš

Na jednej z nich je zobrazený nemecký hokejista v tirolských krátkych nohaviciach a za ním je slogan Deutschland deutschland über alles. Je to kontroverzný slogan z nemeckej hymny, ktorý pripomína hrôzy druhej svetovej vojny, keď sa používala ako začiatok oficiálnej hymny nacistického Nemecka, aj preto sa dnes táto časť hymny nepoužíva. Je to podobne, ako keby pri Slovákoch použili slogan "Rež a rúbaj do krve", ktorú používali za vojnového slovenského štátu gardisti.

Na kontroverznú etiketu upozornili viacerí ľudia na facebooku, kde sa šíri fotka etikety. Napríklad Jana žijúca v Nemecku, ktorá firme Budiš napísala toto: „Viete, aké nehorázne faux-pas je vytlačiť na fľaše prvú strofu piesne..., ktorú tak sprznili v čase nacizmu, že z nej ľudí dodnes striasa? Športovci sa určite nepotešia. Tú chybu už v zahraničí párkrát zažili, športovci odmietajú spievať, dištancujú sa a sťažujú sa. Buď to robil totálny chumaj a amatér, alebo nemáte absolútne rešpekt voči obetiam nacizmu, alebo oboje.“

 

Text piesne, ktorá sa stala podkladom pre nemeckú hymnu, napísal básnik August Heinrich Hoffmann von Fallersleben v roku 1841, hudba je od rakúskeho skladateľa Josepha Haydna. Za hymnu Weimarskej republiky bola vyhlásená v roku 1922. V časoch nacistického Nemecka pieseň poslúžila pre nacistickú ideológiu aj preto ju spojenci, ktorí kontrolovali povojnové Nemecko, zakazovali spievať. Federálny prezident Theodor Heuss vyhlásil v roku 1952 pieseň opäť za ​​nemeckú národnú hymnu. Avšak s dodatkom, že pri oficiálnych príležitostiach by sa mala spievať iba tretia sloha. V roku 1991 bola tretia sloha oficiálne vyhlásená za národnú hymnu Nemcov. Čiže sloha začínajúca "Deutschland deutschland über alles" sa z úcty k obetiam nacizmu nepoužíva. Stalo sa však, že na niektorých oficiálnych podujatiach, hlavne športových, prvú slohu pustili, na čo vždy reagovali Nemci pobúrene.

Aktualizácia: Spoločnosť Budiš s reklamnou agentúrou Wiktor Leo Burnett, ktorá navrhovala etikety, sa hlboko ospravedlňujeme za vzniknutú situáciu. Sme si plne vedomí toho, že neznalosť nás neospravedlňuje a preto za vzniknutú situáciu preberáme plnú zodpovednosť,“ pre Omediach.com Vladimír Krescanko, Segment Marketing Manažér Nealko zo spoločnosti Budiš. V snahe o nápravu stiahli zo skladu všetky etikety s predstaviteľom Nemecka.  Viac: Celé stanovisko Budiš a Wiktor Leo Burnett.