Budiš a reklamná agentúra sa ospravedlňujú za “Deutschland über alles” v kampani

Budiš a reklamná agentúra sa ospravedlňujú za “Deutschland über alles” v kampani

Spoločnosť Budiš a reklamná agentúra Wiktor Leo Burnett sa ospravedlňujú za kontroverzný popevok na etikete fliaš Budiš v špeciálnej kampani k MS v hokeji.

 

Na jednej z kreatív na etiketách fliaš minerálky je zobrazený nemecký hokejista v tirolských krátkych nohaviciach a za ním je slogan Deutschland deutschland über alles. Je to kontroverzný slogan z nemeckej hymny, ktorý pripomína hrôzy druhej svetovej vojny, keď sa používala ako začiatok oficiálnej hymny nacistického Nemecka, aj preto sa dnes táto časť hymny nepoužíva a aj preto ako oficiálna hymna je až tretia sloha.
Etiketa vyvolala mnoho kritických reakcií na sociálnych sieťach.

Podrobnosti: Faux pas značky Budiš: Na fľaši je kontroverzný slogan z nemeckej hymny (FOTO)

Je to podobne, ako keby pri Slovákoch použili slogan "Rež a rúbaj do krve", ktorú používali za vojnového slovenského štátu gardisti.

„Etiketa, na ktorej je uvedený popevok "Deutschland über alles” je súčasťou kreatívnej kampane k MS v hokeji, kde jednotlivé krajiny šampionátu majú uvedené svoje fanúšikovské pokriky. Našim záujmom bolo predstaviť jednotlivé krajiny, no v tomto prípade sme si neuvedomili historické súvislosti,“ reagoval pre Omediach.com Vladimír Krescanko, Segment Marketing Manažér Nealko zo spoločnosti Budiš.

"Spoločne s reklamnou agentúrou Wiktor Leo Burnett, ktorá navrhovala etikety, sa hlboko ospravedlňujeme za vzniknutú situáciu. Sme si plne vedomí toho, že neznalosť nás neospravedlňuje a preto za vzniknutú situáciu preberáme plnú zodpovednosť,“ dodal. V snahe o nápravu stiahli zo skladu všetky etikety s predstaviteľom Nemecka.

Ospravedlnenie poslala aj reklamná agentúra Wiktor Leo Burnett, ktorá kampaň pripravovala. "Agentúra WLB sa týmto verejne ospravedlňuje za použitie tohto slovného spojenia. Úmyslom reklamnej kampane bolo priblížiť spotrebiteľom športové pokriky v rôznych svetových jazykoch, pričom reklamná agentúra si neuvedomila možné prepojenie tohto slovného spojenia  s odvrátenou stránkou nemeckej histórie,“ reagoval pre Omediach.com Peter Kontra – konateľ Wiktor Leo Burnett.