Kampaň španielskej vlády použila fotografie žien bez ich vedomia

Kampaň španielskej vlády použila fotografie žien bez ich vedomia Zdroj: Spanish Government

Ženy, ktoré sa stali predobrazom pre plagát španielskej vlády, sa sťažujú, že sa tak stalo bez ich vedomia. Britská modelka upozornila, že jej grafička na fotografii jej protézu nohy nahradila zdravou končatinou a vykonala aj ďalšie úpravy. O kauze písal spravodajský web The Guardian.

Španielske ministerstvo pre rovnosť spustilo kampaň, ktorá má povzbudiť ženy, ktoré sa obávajú, ako vyzerá ich telo, aby vyrazili na pláž. Zobrazením kyprých žien alebo žien hore bez po mastektómii, teda odstránení celých pŕs, chcela bojovať proti stereotypom o kráse a dodať ženám sebavedomie.

Britská modelka Sian Greenová-Lordová zverejnila na svojom instagrame fotografie z dovolenky na Ibize. Veľmi podobne vyzerajúca žena je tiež súčasťou španielskeho plagátu, ale kreslená postava na ňom má iný vzor na plavkách, pribudlo jej ochlpenie v podpazuší a na nohách a namiesto protézy je zdravá noha.

 

 

"Ani nedokážem popísať, koľko hnevu práve teraz cítim. Doslova sa trasiem hnevom," povedala Greenová-Lordová denníku The Guardian. Mladá žena prišla o nohu v roku 2013, keď ju v New Yorku zrazil taxík. Kritizuje jednak použitie svojej fotografie bez dovolenia, ale najmä svojvoľnú úpravu vzhľadu.

Grafička s umeleckým menom Arte Mapache, ktorá plagát pre vládu vytvorila, sa ženám ospravedlnila. Predpokladala vraj, že ilustrácia môže vychádzať z voľne dostupných fotografií. Vyobrazeným ženám ponúkla, že sa s nimi rovným dielom rozdelí o honorár, ktorý za túto prácu dostala. Na zákazke zarobila 4490 eur.