Slovenská sporiteľňa oživila Jula Satinského v špeciálnej deep fake kampani (VIDEO)

Slovenská sporiteľňa oživila Jula Satinského v špeciálnej deep fake kampani (VIDEO) Reprofoto spot Slovenskej sporiteľne

“Dokončite načaté, a dôjdete ďalej ako sa vám kedy snívalo,” hovorí v novom spote hlas aj tvár zosnulého herca Jula Satinského. Slovenská sporiteľňa využila umelú inteligenciu na vytvorenie tzv. deep fake videa, s ktorým sprítomnila známeho komika, ktorý zomrel pred 20-timi rokmi. V kampani použila banka slogan zo zbierky herca s názvom Moji milí Slováci, ktorá s kampaňou vyjde opäť aj knižne.

„V kampani s Julom Satinským pokračuje naša brandová sága a pozicioning značky “Budúcnosť je vaša”, ktorou dlhodobo povzbudzujeme Slovensko k optimizmu. Geniálne vyjadruje to, o čom Slovenská sporiteľňa je – silná líderská značka, ktorá je dlhodobo súčasťou príbehu tejto krajiny, no súčasne vždy aktuálna a využívajúca tie najmodernejšie technológie,“ povedal Peter Holík, vedúci marketingovej komunikácie Slovenskej sporiteľne.

Banka v spolupráci s agentúrou Zaraguza využili pri tvorbe videa špeciálnu technológiu ktorú vyvinuli ukrajinskí startupisti z firmy ReSpeecher. Tí nedávno oživili aj hlas Dartha Vadera zo Star Wars.

“Na Slovensku sa ešte deep fake hlasu slávnej osobnosti nerobil, preto pred nami na začiatku projektu stáli dve kľúčové otázky. Prvá: Existuje AI, ktorá dokáže „rozprávať“ po slovensky? Druhá: „Dovolí nám rodina Jula Satinského použiť jeho hlas a jeho myšlienky v reklamnej kampani?“ povedal kreatívny riaditeľ Zaraguzy Ondrej Kořínek.

Riešenie našli v Kyjeve. Spoločnosť Respeecher je ukrajinský startup. Hoci vznikol len nedávno, v roku 2018, už pracuje pre Hollywood, jeden z ich projektov dostal titánového leva na festivale Cannes Lions, okrem toho ich technológiu používajú pacienti, ktorí pre rakovinu prišli o hlasivky. „Tieto výsledky nás presvedčili, že sú ten správny partner pre náš projekt. Technológiu sme teda mali a mohli sme sa vrhnúť na ďalšiu oveľa delikátnejšiu otázku. Bude súhlasiť Julova rodina? Povedané inak, budú nám veriť, že s hlasom slovenskej legendy naložíme s patričnou úctou?“ hovorí Kořínek, ktorý mal výhodu v tom, že jeho rodina a rodina Satinského sa v čase, keď ešte Julo Satinský žil, priatelili. „Od Jula som mal svoju prvú komixovú knihu o Asterixovi a Obelixovi. Osloviť Luciu Satinskú bolo preto o niečo jednoduchšie,“ dodal Ondrej. Dcéra herca Lucia súhlasila a ako povedala, projektu verila aj preto, lebo pozná komunikáciu Slovenskej sporiteľne a páči sa jej.

Východiskom pre tému kampane si banka vybrala knihu Moji milí Slováci. „Nielen preto, že sa priamo prihovára Slovákom a povzbudzuje ich, ale aj preto, že Julo Satinský tieto svoje myšlienky nikdy nepovedal nahlas, presnejšie, nikdy neboli zaznamenané. Po dôkladnom štúdiu a dlhých debatách bez zaťatosti sme vybrali kapitolu o dokončovaní. Našu neschopnosť dokončiť načaté totiž Julo Satinský považoval za najväčšie nebezpečenstvo, ktoré nám ako Slovákom hrozí,“ hovorí hovorkyňa Slovenskej sporiteľne Marta Cesnaková. Súčasťou kampane je aj samotná kniha.

„V každej scéne sme chceli mať ľudskosť, mágiu a štipku humoru, aby sme slová Jula Satinského ešte prehĺbili,“ povedal o tvorbe videa unit kreatívny riaditeľ Martin Ondrušek. Treatment napísal argentínsky režisér Hernan Corera, ktorý Jula Satinského prirovnal k slovenskému Maradonovi v oblasti humoru a satiry. Vianočnú rozprávku o súčasnosti produkoval pražský Stink.

Vizitka kampane:

Klient: Slovenská sporiteľňa
Agentúra: Zaraguza
Creative Directors: Ondrej Kořínek, Martin Ondrušek
Art Director: Martin Ondrušek, Andrej Nemček, Dominika Kočišová
Graphic Designer: Oliver Boďo, Richard Novák
Copywriter: Ondrej Kořínek, Karin Hornáčková, Matej Sekerka, Jozef Plichtík
Account Management: Marek Kabát, Ivana Fertáľová, Soňa Kaprálová, Vanda Molnárová
Strategy: Pavol Minár, Patrícia Reichlová
Social Media: Martin Rajec, Soňa Belyusová, Dominika Turcerová
Produkcia: Stink Films
Režisér: Hernan Corera
Hudba: Niels den Otter, Audentity