Matovič: Procházka chcel u nás reklamu načierno

Matovič: Procházka chcel u nás reklamu načierno Reprofoto TA3

Pár týždňov po voľbách prišiel Igor Matovič s obvinením, že prezidentský kandidát Radoslav Procházka chcel od vydavateľstva Matovičovcov inzertný priestor načierno, bez dokladu a za menej ako sú bežné ceny. Procházka to odmieta. Matovič obvinil aj médiá.

 

 

"Vyžadoval odo mňa, aby som sa priamo podieľal na nelegálnom financovaní jeho kampane," povedal na tlačovej besede Matovič z OĽaNO.

Podľa Matoviča malo ísť o predvolebnú inzerciu vo vydavateľstve, ktoré založil, s tým, že 50 až 90 percent z nej Procházka zaplatí v hotovosti. Išlo o reklamu v hodnote 17 200 eur s DPH. Matovič takýto obchod považuje za nelegálny, platbu "na drevo" odmietol, transakcia následne prebehla podľa neho štandardne, podľa zákona.

„Dôkazy nemám, lebo sa to stalo medzi štyrmi očami, na našom klube. Predpokladám, že Procházka teraz povie, že si vymýšľam," povedal na tlačovej besede Matovič.

Pozval Procházku na detektor lži

„Budem sa ho pýtať ohľadom skutočných nákladov a skutočných sponzorov. Ak sa ukáže že sa mýlim, odídem z politiky v opačnom prípadw vyzývam na odchod pána Procházku."
S touto témou prišiel preto tak neskoro, aby, ako povedal, nebol obviňovaný, že ovplyvňuje kampaň pred voľbami alebo eurovoľbami.
Matovič spochybnil aj výšku prostriedkov na kampaň, ktoré priznal Procházka. „Špecialisti na reklamu odhadli, že celá kampaň Procházku stála 700 až 800 tisíc eur, oficiálne potvrdil 250 tisíc eur."

"Za inzerciu v tituloch vydavateľstva Regionpress sme na základe faktúr zaplatili spolu 17 224 eur, z toho 2870 eur bola DPH. Nič nad rámec tejto sumy sme mu ani nezaplatili, ani nikdy neponúkali zaplatiť. Tak ja, ako aj pán Procházka, sme plne pripravení podrobiť sa vyšetreniu na detektore lži," reagoval podľa sme.sk vedúci jeho volebného štábu Martin Dubéci.

„Mám 42 rokov a ešte nikdy som nebol na detektore lži. Konečne poriadna príležitosť! Dúfam len, že Igor potom znovu nepovie, že to iba žartoval...," reagoval na svojom verejnom profile na Facebooku Procházka.

Matovič sa na tlačovej besede posťažoval aj na médiá. „Ak by takéto niečo spáchal niekto z iného tábora, médiá by ho lynčovali." Obvinil médiá, že majú selektívnu spravodlivosť. Vraj sa ho pýtali, o ktorej strane bude hovoriť. "Lebo ak to nebude o tej správnej alebo nesprávnej, nebudú to môcť pustiť, nebudú môcť sa tomu venovať," povedal Matovič.

Vydavateľská spoločnosť RegionPress je najväčším vydavateľom regionálnej direct mailovej tlače na území SR a pôsobí na trhu od roku 1997. Do základného portfólia spoločnosti patrí celkovo 36 regionálnych týždenníkov so súvislým pokrytím Slovenska a distribúciou bezplatne do viac ako 1 351 000 domácností v SR (týždeň) a dosahom na viac ako 1 550 000 domácností (systém delenej distribúcie).

Aktualizácia 3. 6.: Denník Sme požiadal Matoviča o možnosť nahliadnuť do účtovníctva firmy Region Press. Zo sumy 17 200 eur, za ktorú si Procházka objednal inzerciu, uhradili z transparentného účtu, ako píše Sme, len šesťtisíc. Zvyšok uhradil Andrej Zmeček, ktorý pôsobil v Procházkovom petičnom výbore a pomáhal mu aj v kampani.
„Matovič tesne pred voľbami urobil obrovský nátlak, aby sa uhradili zvyšné peniaze. V daný deň neboli zdroje na účte a platili sme to v hotovosti," povedal Zmeček pre Sme.