Rada pre reklamu opäť riešila sťažností na nemorálnosť modelky

Rada pre reklamu opäť riešila sťažností na nemorálnosť modelky Ilustr. foto: Calzedonia

Už pravidelne každý rok prichádzajú na jeseň na Radu pre reklamu sťažností na kampaň dámskej značky Calzedonia. Väčšinou sú to sťažností na modelky v spodnom prádle.

 

 


Tento rok má Calzedonia opäť v uliciach miest Slovenska kampaň, tentokrát na pančuchy. Na radu prišlo niekoľko sťažností od ľudí, ktorých reklama poburuje. Vytýkajú jej nevhodné zobrazenie ľudského tela a uvádzajú, že reklama znevažuje autoritu rodičov, ohrozuje psychické zdravie občanov SR a morálny vývin detí a mládeže, najmä maloletých do 15 rokov.

Podľa rozhodnutia Rady pre reklamu je vizuál od zadávateľa Calzedonia Slovak v poriadku. „Samotné zobrazenie nie je neslušné alebo vulgárne, ani nie je v rozpore so všeobecnými normami mravnosti a slušnosti a ide o štandardný spôsob komunikácie produktu, akým sú pančuchové nohavice. Reklama nezobrazuje sexuálne stimuly, poddajnosť ani čiastočnú nahotu nevhodným spôsobom a ani nevykresľuje modelku – ženu len ako sexuálnu atrakciu. Zobrazenie modelky je v súlade s požiadavkami, ktoré Kódex v tomto ohľade na reklamu kladie a AK RPR sa nedomnieva, že reklama môže mať negatívny dopad na morálny vývin detí a mládeže" píše vo svojom rozhodnutí Arbitrážna komisia rady.

Rada sa opakovane zaoberá sťažnosťami na reklamu spoločnosti Calzedonia. V minulosti dokonca aktivisti obliekali modelky do papierových šiat.

 

Foto: Inštitút ľudských práv

Viac: Aktivistky prelepovali modelku v podprsenke svetrom

 

Rada pre reklamu na svojom poslednom zasadnutí za neetický označila televízny spot od spoločnosti Kika s názvom „mizne DPH", mailovú ponuku na prémiový balíček od UPC a TV spot: „ArkoBiotics – pripravený na nové dobrodružstvá?"