Šéf homeopatov ďakuje celebritám za to, že čelia kritike a zaujatým médiám

Šéf homeopatov ďakuje celebritám za to, že čelia kritike a zaujatým médiám Foto: Omédiách.com

Slovenská komora homeopatov 1. júna spustila v Bratislave bilbordovú kampaň s tvárami známych osobností, ktorej cieľom je" šírenie dobrého mena homeopatie a povedomia o jej pozitívnych účinkoch."

 

 


Homeopatiu propagujú známe tváre. Napríklad Emma Tekelyová hovorí „Aj homeopatia je cesta." Homeopatii verí - aspoň na bilborde - spevák Robo Papp. Homeopatia je presný zásah, hovorí zas Szilárd Németh. A Dominike Cibulkovej a Matejovi Liptákovi "homeopatia pomáha." K propagácii sa pridala aj Adela Banášová.

Homeopatiu mnohí prirovnávajú k šarlatánstvu. Nebezpečná je vtedy, keď ťažko chorí odmietnu klasickú liečbu a spoliehajú sa na túto altertnatívnu, ktorá je postavená na riedení hlavne bylinných a živočíšnych roztokov, ktorých účinok sa dosahuje pretrepávaním, trasením a búchaním.

Foto: Facebook/Prečo ľuďom hrabe

Homeopatia je rovnako neúčinná ako placebo, povedal v rozhovore pre Sme šéf Slovenskej lekárskej komory Ondrej Sukeľ. „Homeopatia ako pseudomedicínska záležitosť nemá dokázanú žiadnu účinnosť, tak ma trochu znepokojuje, ako sa dali známe osobnosti na podporu tejto organizácie," povedal Sukeľ, ktorý spochybnil aj názov inštitúcie, ktorá za tým je, a to je Komora homeopatov. „Pojmom komora sa v slovenskej tradícii aj v zmysle legislatívy označujú inštitúcie založené zákonom, čiže lekárska alebo advokátska komora."

Odporúčame aj: Je náhoda, že Banášová propagovala v RTVS homeopatiu?

Za neetickú považuje reklamu aj šéf Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský. Homeopatia podľa neho nemá vedecky dokázané účinky, jediné pozorované účinky sú na úrovni placeba. Placebo efekt je pri tom bežný aj pri iných liekoch.

Foto: FB/Hromadné predávkovkovanie sa homeopatikami

Kontroverznou kampaňou sa bude zaoberať aj Rada pre reklamu, na ktorú prišlo už viacero sťažností.

Tzv. Komora homeopatov kritiku odmieta: „Zrejme aj táto narastajúca popularita homeopatie medzi ľuďmi je príčinou agresívnych cielených útokov zo strany niektorých médií nielen voči homeopatii ako takej, ale aj voči známym osobnostiam, ktoré sa dobrovoľne a bez akéhokoľvek nároku na honorár, len na základe svojich vlastných pozitívnych skúseností s homeopatiou a presvedčenia rozhodli túto kampaň podporiť," napísal vo svojom stanovisku Vladimír Petroci, predseda SKH.

Zároveň poďakoval spomínaným športovcom a moderátorke za „nesmiernu odvahu, ktorú svojou účasťou v tejto kampani preukazujú a počas ktorej musia čeliť nielen útokom zo strany skeptikov a fanatikov, ale aj niektorých zaujatých médií."