Francúzska Vivendi podniká útok na Berlusconiho Mediaset

Francúzska mediálna skupina Vivendi plánuje kúpiť dvadsaťpercentný podiel v talianskej spoločnosti Mediaset. Chce tak expandovať na trhoch južnej Európy. Akcie Mediaset, ktorý kontroluje bývalý predseda talianskej vlády Silvio Berlusconi, v reakcii na správu francúzskej firmy posilnili o viac ako 30 percent.

Vivendi zatiaľ vlastní iba tri percenta akcií Mediaset, ale svoj podiel chce navýšiť, uviedol riaditeľ a najväčší akcionár spoločnosti Vincent Bollore. Táto stratégia ale naráža na odpor Mediaset a Berlusconiho, ktorý Vivendi v minulých mesiacoch obviňoval zo snahy umelo znížiť cenu firmy, aby sa jej potom mohla lacno zmocniť.

Názor, že cieľom Vivendi je takzvané nepriateľské prevzatie, potvrdzujú aj analytici: "Toto vyzerá presne na Vincenta Bolloré... Získať malý podiel, navýšiť ho a potom sa snažiť ovplyvňovať vedenie spoločnosti," uviedol analytik spoločnosti Liberum.

Vincent Bollore, okrem iného hlavný akcionár talianske banky Mediobanca, skutočne má povesť "firemného nájazdníka". Podobnú stratégiu použil už v prípade Telecomu Italia. Vivendi je jeho popredným akcionárom, keď postupne skúpil 24 percent akcií tejto telekomunikačné firmy.

Podľa dobre informovaného zdroja agentúry Reuters ale vraj "nepriateľské" prevzatie celého Mediaset zo strany Vivendi nie je na programe dňa.