České vydavateľstvo Penty minulý rok malo prevádzkový zisk 165 miliónov Kč

Vydavatelství Vltava Labe Media (VLM), které patří investiční skupině Penta, loni zvýšilo provozní zisk EBITDA na 165,3 milionu korun. Předchůdce VLM, skupina Angaur, která ale měla jinou strukturu, skončila o rok dříve ve čtyřmilionové konsolidované provozní ztrátě. Na růstu se projevila probíhající restrukturalizace i růst inzertních příjmů. Firma to dnes uvedla v tiskové zprávě.

V roce 2016 došlo k fúzi tří vydavatelství Vltava Labe Press, Astrosat Media a Tablet Media do společnosti Vltava Labe Media a následně i k přestěhování do nových prostor v pražských Jinonicích do komplexu Waltrovka. VLM se povedlo oproti předchozím létům navýšit celkový reklamní příjem o 8,1 procenta u Deníků a o 4,7 procenta u časopisů. Za celý rok vydavatelství prodalo 67,5 miliónu výtisků novin a časopisů.

"Významné změny v organizační a personální oblasti provedené v loňském roce se pozitivně promítly do velmi dobrého výsledku hospodaření skupiny v roce 2016. Dosáhli jsme jej díky profesionální a obětavé práci celého týmu Vltava Labe Media. Věřím, že se nám podařilo nastartovat novou úspěšnou etapu našeho vydavatelství. Rádi bychom dále posilovali pozici VLM jako významného hráče na českém mediálním trhu a současně byli synonymem atraktivního zaměstnavatele pro naše současné i budoucí kolegyně a kolegy," uvedl generální ředitel Michal Klíma.

V první polovině letošního roku vznikla digitální divize, VLM koupila 100 procent v media zastupitelství AdActive a všech 71 Deníků prošlo obsahovými i grafickými změnami. Pražský deník navíc začal být distribuován pomocí plastových pytlů v ulicích Prahy. Deník je nejčtenější zpravodajský deník v deseti krajích ze 14.