Predseda EP: Dôrazne odsudzujem vraždu novinára Jána Kuciaka, vyšetrovanie budeme sledovať

Vražda slovenského novinára Jána Kuciaka je neakceptovateľným útokom na demokraciu, ktorého páchatelia musia byť potrestaní. Európsky parlament bude vyšetrovanie pozorne sledovať.

Vyhlásil to predseda EP Antonio Tajani v stredu popoludní, krátko po zahájení plenárneho zasadnutia v Bruseli.

 

„Ako predseda Európskeho parlamentu, ako občan a ako bývalý novinár chcem vyjadriť svoje hlboké rozhorčenie a dôrazné odsúdenie vraždy slovenského novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej. Ide o nový a neakceptovateľný útok na našu demokraciu, a to iba pár mesiacov po tragickej vražde maltskej novinárky Daphne Caruany Galizie,” uviedol Antonio Tajani.

 

„Ján Kuciak vykonával svoju prácu so zanietením a odvahou. Počas svojej krátkej, ale sľubnej kariéry sa venoval aj prípadom podozrivého financovania a daňových únikov. Pravdu hľadal s odhodlaním bez ohľadu na to, koho sa týkala,” dodal.

 

„Polícia pracuje s domnienkou, že jeho vražda súvisí s jeho prácou. V mene Európskeho parlamentu chcem jasne vyhlásiť, že je povinnosťou nás všetkých pokračovať v jeho boji za pravdu,” zdôraznil.

 

„Je neprípustné, aby boli novinári v Európskej únii vraždení za vykonávanie svojej práce. Ako môžeme odsudzovať tých, ktorí zastrašujú a uväzňujú novinárov po celom svete, ak sa nám nepodarí zaistiť, aby mohli naši novinári vykonávať svoje povolanie bezpečne?” opýtal sa pléna.

 

V tejto súvislosti však predseda EP vyhlásil: „Počítam s tým, že slovenské orgány urobia všetko, čo je v ich silách, aby odhalili pravdu, a to aj v rámci medzinárodnej policajnej spolupráce. V mene Európskeho parlamentu vás môžem ubezpečiť, že tak, ako v prípade Daphne Caruany Galizie, nebudeme ticho a budeme pozorne sledovať to, aby boli vinníci postavení pred spravodlivosť.”


Poslanci si následne pamiatku zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej uctili minútou ticha.