Český PEN klub kritizuje Zemana za útoky na médiá

Český PEN klub kritizuje Zemana za útoky na médiá Zeman Reprofoto ČT

 

 

České centrum mezinárodního PEN klubu kritizuje prezidenta Miloše Zemana za jeho výroky vůči médiím v inauguračním projevu. V prohlášení, které dnes PEN klub zaslal ČTK, organizace označuje prezidentovo vyjádření za útok na svobodu slova. Zemana vyzývá k tomu, aby se za své výroky omluvil.

Zeman ve čtvrtek v inauguračním projevu obvinil veřejnoprávní Českou televizi a některá média vydavatelského domu Economia z toho, že manipulují veřejným míněním. Česká televize i Economia se proti prezidentovu tvrzení ohradily.

Český PEN klub dnes připomněl, že Zeman svá tvrzení nepodložil žádnými důkazy. "Vnímáme prezidentova slova nejen jako hrubý útok na svobodu slova, ale také jako vytváření nenávistné atmosféry vůči novinářům. Na Slovensku podobné tendence vedly k vraždě dvou mladých lidí," připomněl PEN klub únorovou vraždu slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky.

"Žádáme prezidenta Zemana, aby své postoje vůči novinářům přehodnotil a aby se veřejně omluvil napadeným médiím," uvedl PEN klub v prohlášení.

PEN klub sdružuje spisovatele, vydavatele, překladatele, publicisty, literární vědce i kritiky. Vůči Zemanovi vystoupil kriticky i v minulosti. Loni v květnu v souvislosti se Zemanovým vystupováním vůči tehdejšímu premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) ve sporu ohledně odvolání tehdejšího ministra financí Andreje Babiše (ANO) z vlády PEN klub uvedl, že prezident přispívá ke snižování obecného povědomí o lidské slušnosti a míry vkusu.