O2 kúpila práva na futbalovú ligu pre Slovensko a ČR, chce vysielať všetky zápasy

O2 kúpila práva na futbalovú ligu pre Slovensko a ČR, chce vysielať všetky zápasy Ilustr. foto: RTVS

Spoločnosť O2 TV odkúpila od Pragosportu vysielacie práva na prvú futbalovú ligu na najbližšie štyri sezóny. Stala sa vlastníkom televíznych i online práv pre Česko i Slovensko. Plánuje z každého kola odvysielať štyri zápasy v televíznom režime a zvyšok vo streamingovej kvalite.

 

"Po dlhých rokovaniach sme dospeli k významnej a historicky unikátny dohode. Najlepšie zápasy českej ligy budú vždy na O2 TV," povedala šéfka obsahu O2 TV Anna Lenerová.

O2 plánuje do svojho vysielania na kanáloch O2 TV Šport a O2 TV Futbal zaradiť všetky zápasy. Teraz rokuje s Českou televíziou a ďalšími kanálmi o možnosti prenechať jeden zápas do ich vysielania. "Z kontraktu vyplýva povinnosť najmenej jeden zápas pustiť do voľne šíriteľného priestoru," dodala Lenerová.

"Máme zmluvne zaistené, že jeden zápas z kola bude na neplatenom kanály," potvrdil predseda Ligové futbalovej asociácie Dušan Sloboda. "Futbal na platených platformách je trend, ktorý je vo futbalových krajinách úplne bežný, a je to jediný spôsob, ako do futbalu dostať väčšie peniaze," dodal.

Futbalová liga sa bude oproti minulej sezóne hrať v štyroch hracích dňoch a zápasy budú mať pevne stanovený začiatok. V piatok sa bude hrať od 18.30 h, v sobotu od 15:00, 17:00 a 19:00, v nedeľu od 15:00 a 18:00 a v pondelok od 18:00. V zimnom období dôjde k posunu a v piatok sa bude hrať od 17:30 a v sobotu a v nedeľu od 15:00 a 17:00.

O2 TV v každom hracom dni odvysiela aspoň jeden zápas natočený na 13 kamier. Zvyšné zápasy budú natáčané na menší počet kamier v nižšej kvalite, ako na to boli fanúšikovia zvyknutí napríklad z ponuky iSport.cz. Aj tieto duely budú zaradené do vysielania O2.

"Vďaka multidimenzii, ktorá umožní sledovanie zápasov až na štyroch zariadeniach, neprídu teraz fanúšikovia o žiadny zápas ktoréhokoľvek klubu," povedal výkonný riaditeľ O2 TV Sport Marek Kindernay. V prenosoch podľa neho bude využívaný systém Tracab, ktorý umožní sledovanie aktuálnej rýchlosti hráčov, zabehnutej vzdialenosti či 3D vizualizáciu herných momentov.

O2 TV naďalej plánuje podieľať sa na projekte videorozhodca. Rozhodcom umožňuje prístup do svojich prenosových vozov.