Print this page

Sociálne médiá, ako je napríklad internetová sieť Facebook, by mala podliehať prísnejšej regulácii. Podľa BBC to vyplýva zo správy výboru britského parlamentu pre digitálne technológie, kultúru, médiá a šport.

Výbor po škandále okolo spoločnosti Cambridge Analytica vyšetruje sociálne médiá v súvislosti s šírením falošných správ a ochranou súkromia užívateľov. Správu by mal oficiálne predstaviť v nedeľu, jej kópiu ale už v piatok zverejnil Dominic Cummings, riaditeľ kampane Vote Leave presadzujúci odchod Británie z Európskej únie.

Spoločnosť Cambridge Analytica sa tento rok dostala do centra pozornosti kvôli obvineniu, že neoprávnene získavala osobné dáta desiatok miliónov užívateľov facebooku. Tieto dáta v roku 2016 údajne využila pre podporu volebnej kampane Donalda Trumpa.

Správa parlamentného výboru varuje, že Británia čelí "kríze demokracie" v dôsledku šírenia zhubných názorov a manipulácia s osobnými údajmi. Odporúča prísnejšiu reguláciu sociálnych médií a opatrení proti ovplyvňovaniu voličov. Volebný zákon by sa mal podľa správy upraviť tak, aby odrážal zmeny v technikách volebnej kampane v digitálnej ére.

Správa tiež navrhuje zdanenie technologických podnikov, prostredníctvom ktorého by sa prísnejšia regulácia financovala. Získané peniaze by mali byť použité aj na vzdelávacie programy a informačné kampane, ktoré by ľuďom pomohli rozoznávať dezinformácie a falošné správy.