Británia bude pokutovať firmy šíriace na internete škodlivý obsah

Británia bude pokutovať firmy šíriace na internete škodlivý obsah Foto: Omediach.com

Britská vláda dnes predstavila plán, ktorý umožní pokutovať prevádzkovateľov sociálnych sietí za škodlivý obsah na internete.

Väčšie právomoci pri kontrole firiem, ako je Facebook, Tiktok, YouTube, Snapchat alebo Twitter, má získať regulátor médií Ofcom. Informuje o tom The Guardian. Ak prevádzkovatelia používateľa pred škodlivým a nelegálnym obsahom neochránia, budú ich šéfovia musieť zaplatiť pokutu, prípadne môžu ísť aj do väzenia.

Uvedené firmy sa doposiaľ regulovali viacmenej samy a podľa vlastných pravidiel. Existujúca prax čelila kritike - experti volali kvôli zaisteniu bezpečnosti užívateľov internetu po nezávislých pravidlách. Pod Ofcom, ktorý doteraz kontroloval iba klasické média, tak bude novo spadať aj obsah zverejnený na internete.

Ofcom nebude mať právomoc odstraňovať konkrétne príspevky zo sociálnych médií. Firmy vyzve, aby zverejnili, aký obsah a spôsoby správania chcú na svojich stránkach akceptovať. Dodržiavanie týchto štandardov bude potom Ofcom od nich vyžadovať.

Opatrenie sa dotkne všetkých spoločností, ktoré na svojich stránkach umožňujú zdieľať užívateľom obsah - teda komentáre alebo videá. Podľa denníka The Guardian v Británii sú to stovky tisíc firiem. Internetové spoločnosti budú tiež mať povinnosť každoročne zverejňovať prehľady, aký obsah odstránili a ako napĺňajú svoje vlastné štandardy. Vláda tiež chce, aby sa znovu zaviedlo overovanie veku užívateľov pred umožnením prístupu na niektoré stránky.

Británia vlani vypracovala nové zákony pre bezpečnosť na internete. Podľa vlády by mali byť najprísnejšie na svete.