V Británii vyjde nový týždenník určený tým, ktorí nechceli brexit

V Británii vyjde nový týždenník určený tým, ktorí nechceli brexit Foto: Omédiách.com

Týždenník s názvom The New European (Nový Európan) sa v piatok prvýkrát objaví v novinových stánkoch v Británii.

 

 

Nový časopis je určený tým, ktorí v júnovom referende hlasovali za zotrvanie krajiny v Európskej únii. Podľa vydavateľstva Archant, ktoré ho pripravuje, sa žiadny iný britský denník tak rýchlo na trh doteraz nedostal.

Nový časopis sa bude predávať predovšetkým v oblastiach, kde sa voliči vyjadrili pre zotrvanie Británie v EÚ, ako bol Londýn, Liverpool či Manchester. Výtlačok bude stáť dve libry. V pláne sú zatiaľ štyri čísla. O tom, či časopis na trhu zostane aj potom, sa rozhodne podľa predaja.

Časopis "poskytne nepolitické kontaktné miesto tým, ktorí sa kvôli brexitu cítia vydesení a zbavení hlasovacieho práva. Bude spájať neobyčajne široké spektrum ľudí, ktorí po víťazstve Leave (odchodu Británie z EÚ) pociťujú skutočnú stratu," uviedla v dnešnom vyhlásení mediálna skupina Archant, ktorá vlastní niekoľko regionálnych denníkov v krajine.

V prvom vydaní sa objavia príspevky od novinárov z celej Európy, napríklad od žurnalistky nemeckého Bildu alebo bývalého novinára britského denníka The Guardian.

Mediálni experti budú výsledky nového periodiká pozorne sledovať, napísala agentúra Reuters. Čitatelia v Británii sa podobne ako v iných častiach sveta obracajú k internetovým titulom a britské tlačené médiá sa dostávajú do problémov. Vydavateľstvo Trinity Mirror v máji prestalo vydávať svoj titul New Day, ktorý bol prvou novinkou na britskom trhu celoštátnych tlačených novín po 30 rokoch. Vydržal dve mesiace.

Na konci marca vyšiel naposledy v tlačenej forme britský denník The Independent.