Britskí poslanci vyzývajú k prísnejšej regulácii sociálnych médií

Sociálne médiá, ako je napríklad internetová sieť Facebook, by mala podliehať prísnejšej regulácii. Podľa BBC to vyplýva zo správy výboru britského parlamentu pre digitálne technológie, kultúru, médiá a šport.

Výbor po škandále okolo spoločnosti Cambridge Analytica vyšetruje sociálne médiá v súvislosti s šírením falošných správ a ochranou súkromia užívateľov. Správu by mal oficiálne predstaviť v nedeľu, jej kópiu ale už v piatok zverejnil Dominic Cummings, riaditeľ kampane Vote Leave presadzujúci odchod Británie z Európskej únie.

Spoločnosť Cambridge Analytica sa tento rok dostala do centra pozornosti kvôli obvineniu, že neoprávnene získavala osobné dáta desiatok miliónov užívateľov facebooku. Tieto dáta v roku 2016 údajne využila pre podporu volebnej kampane Donalda Trumpa.

Správa parlamentného výboru varuje, že Británia čelí "kríze demokracie" v dôsledku šírenia zhubných názorov a manipulácia s osobnými údajmi. Odporúča prísnejšiu reguláciu sociálnych médií a opatrení proti ovplyvňovaniu voličov. Volebný zákon by sa mal podľa správy upraviť tak, aby odrážal zmeny v technikách volebnej kampane v digitálnej ére.

Správa tiež navrhuje zdanenie technologických podnikov, prostredníctvom ktorého by sa prísnejšia regulácia financovala. Získané peniaze by mali byť použité aj na vzdelávacie programy a informačné kampane, ktoré by ľuďom pomohli rozoznávať dezinformácie a falošné správy.