Rusko zatiaľ neplánuje meniť vzťahy so Saudskou Arábiou

Kvôli prípadu saudskoarabského novinára Džamala Chášukdžího nemieni Rusko meniť úroveň vzťahov so Saudskou Arábiou. Na otázku novinárky to dnes v debate vo Valdajskom klubu v Soči povedal ruský prezident Vladimir Putin. Chášukdží je nezvestný od 2. októbra, kedy navštívil konzulát Saudskej Arábie v Istanbule. Množia sa špekulácie o jeho zavraždení, Saudská Arábia ale podiel na vražde odmieta.

Putin povedal, že Rusko nevie, čo sa s novinárom presne stalo. Určitú zodpovednosť za jeho osud podľa neho nesú Spojené štáty, pretože tam Chášukdží žil. "Pokiaľ viem, nezvestný novinár žil v Spojených štátoch. Nie v Rusku, ale v USA. V tomto zmysle nesú USA určitú zodpovednosť za to, čo sa mu stalo," povedal prezident.

Putin tiež vyhlásil, že je tragédia, že je Chášukdží nezvestný, ale že je potrebné zistiť, čo sa stalo. "Prečo by sme mali postupovať v zmysle zhoršenia našich vzťahov, keď nevieme, čo sa stalo? Ak ale niekto bude vedieť a veriť, že sa stala vražda, dúfam, že bude poskytnutý dôkaz. Na tomto základe sa potom rozhodneme," povedal prezident.