Bidenova vláda navrhla imunitu pre bin Salmána v prípade vraždy novinára

Bidenova vláda navrhla imunitu pre bin Salmána v prípade vraždy novinára Reprofoto youtube Impetos

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena vo štvrtok navrhla americkému súdu, aby saudskoarabskému korunnému princovi Muhammadovi bin Salmánovi priznal imunitu v občianskoprávnom konaní týkajúcom sa vraždy novinára Džamála Chášukdžího. Bin Salmán je faktickým vládcom svojej krajiny a novo aj premiérom, čo by mu malo zaistiť imunitu, uviedla administratíva podľa dnešného článku denníka The Guardian. Agentúra AP to označila za zásadnú zmenu v postoji USA.

Saudskoarabský novinár Chášukdží, ktorý žil v exile v USA, bol v roku 2018 zrejme zavraždený na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule, kam si prišiel predĺžiť platnosť dokladov kvôli nadchádzajúcej svadbe. Telo kritika saudskej kráľovskej rodiny sa nikdy nenašlo. Podľa informácií americkej rozviedky vraždu posvätil sám korunný princ. Biden tento rok v auguste povedal bin Salmánovi, že ho považuje za osobne zodpovedného za vraždu Chášukdžího.

"Vláda Spojených štátov vyjadrila vážne znepokojenie nad strašnou vraždou Džamála Chášukdžího a vyjadrila toto znepokojenie verejne a na najvyšších úrovniach saudskej vlády," uviedlo ministerstvo spravodlivosti vo svojom podaní. USA v súvislosti s vraždou tiež zaviedli finančné sankcie a vízové ​​obmedzenia, pripomenul úrad. "Doktrína imunity hlavy štátu je však dobre zavedená v medzinárodnom zvykovom práve a v dlhodobej praxi výkonnej moci je dôsledne uznávaná," ​​vysvetlilo svoj krok ministerstvo.

Občianskoprávnu žalobu proti princovi a jeho údajným komplicom podala Chášukdžího snúbenica Hatice Cengizová. Spolužalobcom bola skupina na podporu demokracie DAWN, ktorú zavraždený komentátor denníka Washington Post založil. Podľa právnych expertov stanovisko americkej vlády pravdepodobne povedie k zamietnutiu žaloby, píše The Guardian.

"Džamál dnes znova zomrel," uviedla dnes Chášukdžího snúbenica na twitteri. "Mysleli sme si, že sa možno objaví svetlo spravodlivosti zo strany USA, ale peniaze sú opäť na prvom mieste," dodala Cengizová.

"Je viac ako ironické, že prezident Biden sám zaistil, že MBS (skratka pre bin Salmána) môže uniknúť zodpovednosti, keď to bol práve prezident Biden, kto sľúbil americkému ľudu, že urobí všetko pre to, aby ho pohnal na zodpovednosť," uviedla vo vyhlásení šéfka DAWN Sarah Leah Whitsonová.

Saudskoarabský vládny úrad pre komunikáciu na žiadosť agentúry Reuters o komentár doteraz nereagoval.

Spojené štáty sú vojenským partnerom Saudskej Arábie, ktoré dodávajú zbrane a majú na jej území rozmiestnené jednotky. Vojenské partnerstvo prežilo aj diplomatické spory spôsobené porušovaním ľudských práv, na ktoré v Saudskej Arábii poukazujú organizácie na ochranu ľudských práv. Biden pred mesiacom vyhlásil, že chce prehodnotiť vzťahy so Saudskou Arábiou kvôli rozhodnutiu Rijádu výrazne znížiť produkciu ropy.