Turecký prokurátor navrhol zastaviť proces kvôli vražde novinára Chášukdžího

Foto: FB D. Chašukdži Foto: FB D. Chašukdži

Turecký prokurátor dnes navrhol zastaviť proces kvôli vražde saudskoarabského opozičného novinára Džamála Chášukdžího a odovzdať prípad do Saudskej Arábie. Súdne konanie kvôli vražde na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule v roku 2018 sa koná bez účasti obžalovaných. Súd odročil pojednávanie a uviedol, že počká na vyjadrenie ministerstva spravodlivosti, uviedla agentúra Reuters.

Z vraždy novinára Chášukdžího je v Turecku obžalovaných 26 občanov Saudskej Arábie, pre niektorých z nich turecká prokuratúra žiada doživotný trest. Medzi obžalovanými sú bývalí pracovníci istanbulského konzulátu a tiež dvaja spolupracovníci saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána. Tí podľa tureckej prokuratúry dali k činu pokyny. Ďalších 18 obžalovaných podľa štátneho zastupiteľstva do Turecka prišlo, aby vraždu vykonalo.

V novembri sa turecké ministerstvo spravodlivosti obrátilo na saudskoarabské úrady. Chcelo poznať mená ľudí odsúdených v kráľovstve v súvislosti s Chášukdžího vraždou, aby im nehrozil dvojaký postih za rovnaký čin. Rijád v odpovedi navrhol, aby mu Turecko prípad odovzdalo. Sľúbil, že tureckú obžalobu vyhodnotí. S návrhom súhlasí aj turecký štátny zástupca. Uviedol, že zatykače vydané tureckým súdom nemôžu byť uplatnené a obžalovaní nemôže svedčiť v Istanbule, pretože sa jedná o občanov cudzej krajiny. Turecko sa neúspešne snažilo o ich vydanie zo Saudskej Arábie. Podľa obžaloby preto hrozí, že proces nebude možné dokončiť.

Turecko sa v posledných mesiacoch snaží zlepšiť vzťahy s Rijádom. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyzval na normalizáciu vzťahov medzi oboma krajinami a uviedol, že sa chystá na návštevu do Rijádu, ktorá sa ale zatiaľ neuskutočnila. Minulý týždeň sa v Pakistane stretli turecký minister zahraničia Mevlüt Çavuşoglu a šéf diplomacie Saudskej Arábie Fajsal bin Farhán Saud. Zhodli sa na ďalšom posilňovaní väzieb medzi Ankarou a Rijádom. Vzťahy medzi oboma krajinami narušila okrem iného práve vražda opozičného novinára.

Za vraždu Chášukdžího bolo v Saudskej Arábii odsúdených na smrť päť ľudí a ďalší traja ľudia dostali tresty odňatia slobody. Nasledovne ale boli tresty smrti zmiernené na 20 rokov väzenia a ostatné tresty boli znížené. Súd sa v Saudskej Arábii konal za zatvorenými dverami a podľa kritikov nezodpovedal medzinárodným štandardom.

Likvidácia Chášukdžího, ktorý si prišiel na konzulát vybaviť osobné doklady, obrátila pozornosť sveta na korunného princa Muhammada bin Salmána. Mnohé štáty sú toho názoru, že práve on dal na zabitie nepohodlného kritika pokyn. Princ to ale odmieta.