List Kuciakovcov na zhromaždení Za slušné Slovensko: Pravdu nezastrelia!

List prečítal otec zavraždeného novinára Jána Kuciaka na proteste Za slušné Slovensko v Žiline.

Dobrý večer, vážení zúčastnení,

zo srdca vám ďakujeme, že ste s nami, že bojujete za slušnejšie fungujúcu spoločnosť, že vám to nie je jedno. Ubehol už nejaký čas, a aj keď to vyzerá, že sa toho už dosť zmenilo, zla je ešte veľmi veľa. Takmer denne sledujeme nové a nové prepojenia, ktoré nemôžeme dopustiť a ktoré v demokraticky fungujúcej krajine, v spravodlivej spoločnosti, v kultúrnom štáte nemajú mať miesto.

Každá podozrivá osoba po prevalení jej kontaktov útočí na novinárov, na organizácie, na vyšetrovateľov, na prokurátorov a na políciu. Bránia sa, aj keď vedia, že pravdu nemajú, časť ľudí im uverí.

Predstavme si, že ste vyšetrovateľ a objavíte prepojenia iného príslušníka na organizované zločinecké skupiny, pritom neviete, komu túto informáciu posunúť. Neviete, či váš nadriadený alebo dozorový prokurátor nie sú tiež súčasťou tejto skupiny. K tomu všetkému, vysoko postavené politické špičky, zvyknuté na ich „skutok sa nestal“, vašu prácu znevažujú, vaše zistenia zľahčujú a tým časť ľudí presvedčia, že sa vám a vašej práci nedá veriť. Takto frustrovaný len ťažko hľadáte dôvod, prečo pokračovať.

Predstavme si, že ste novinár. Robíte si poctivo svoju prácu, a namiesto rešpektu spoločnosti musíte len čeliť útokom ľudí sfanatizovaných rečami politikov, ktoré často nemajú žiadny racionálny základ. A tým trpí aj celá vaša rodina.

Predstavte si, že ste obyčajný človek, ktorý s týmto všetkým nesúhlasí, zaujíma sa a má chuť niečo s touto nespravodlivosťou urobiť. Okamžite sa stávate pre zlo nepohodlnými, začnú útočiť na všetko, čomu veríte a vďaka svojmu vplyvu v médiách veľmi rýchlo naočkujú ľudí, že aj vás treba neznášať.

Všetka táto nenávisť, ktorej nás učia, všetko nevyšetrovanie, bagatelizovanie faktami podložených zistení, moc tejto skupiny, viedli až k pocitu všemocnosti, ktorou nás zlo pripravilo o našich anjelov. Šírenie nenávisti za konštruktívnu kritiku a zhadzovanie ľudí, ktorí upozornia na korupciu a zločin, je ešte horšie ako v minulom režime. Bude nás čoraz menej, ich sila tým, ako sa ich zločinecká skupina odhaľuje, naopak rastie, už sa neskrývajú a podsúvajú ľuďom tie isté lži spoločne.

Preto prosím, neprestaňme sa zaujímať, neprestávajme podporovať vyšetrovateľov, novinárov, organizátorov protestov aj každého jedného človeka, ktorý sa stavia proti tejto špinavej chobotnici. Nech sa už nikdy u nás nemusí nikto báť bojovať za pravdu. Sme to dlžní Martinke a Jankovi, sme to dlžní všetkým, ktorí bojujú a znášajú za to útoky, sme to dlžní sami sebe.

Pravdu nezastrelia! Zo srdca vám všetkým ďakujeme!